И синдикатите подкрепят стачкуващите сценаристи в Холивуд

OFFNews 05 май 2023 в 09:00 988 0

Hollywood

Снимка Facebook

Hollywood

Стачкуващите американски филмови и телевизионни сценаристи се срещнаха с ръководството на профсъюза и получиха подкрепа за спирането на работа, което изправи Холивуд пред хаос, съобщава Ройтерс. Както OFFNews вече писа, сценаристите на сериали, ток шоута и филми искат увеличаване на възнагражданията си и повече сигурност.

Членовете на американската Гилдия на сценаристите се явиха на срещи с протестиращите в Ню Йорк и Лос Анджелис, след като преминаха през стачните постове пред сградите на „Нетфликс“, „Уолт Дисни“ и други големи студия.

На срещата в Лос Анджелис в залата „Шрайн аудиториум“, където някога са се раздавали наградите "Оскар", лидерите на американската Гилдия на режисьорите, на Гилдията на филмовите актьори, Федерацията на телевизионните и радиоартистите и други холивудски профсъюзи също са изразили подкрепа за стачкуващите сценаристи.

Около 11 500 членове на Гилдията на сценаристите искат по-високо заплащане от холивудските студия, които пък изпитват затруднения с печалбите от стрийминг платформите, след като похарчиха милиарди в надпреварата за нови абонати.

Групата, която преговаря с Гилдията на сценаристите от името на студиата, заяви, че е предложила „щедро“ увеличение на заплащането под формата на компенсации, но не е могла да се съгласи с други искания.

Телевизионното производство вече е нарушено от стачката. Шоуто „Джими Кимел на живо“ и други вечерни предавания излъчват повторения, а производството на нови програми в Лос Анджелис е спряно до края на седмицата.

Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт, носителите на „Оскар“ като режисьор и сценарист на филма „Всичко навсякъде наведнъж“, се присъединиха към десетките хора, които излязоха на протест пред централата на „Нетфликс“ в Холивуд в сряда. „Това, което искаме, е наистина разумно“, каза Шайнерт, член на Гилдията на сценаристите.

Наред с други искания, сценаристите настояват за промени в заплащането и използваните схеми за компенсирането им, когато тяхната работа се излъчва по стрийминг платформите. Гилдията на сценаристите изчислява, че промените ще струват около 429 милиона евро годишно.

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти, който представлява студиата, обяви, че е готов да увеличи предложението си за обезщетение. Групата обаче възразява срещу искането на Гилдията на сценаристите „компаниите да наемат определен брой сценаристи за конкретен период от време, независимо дали е необходимо или не“. Профсъюзът също така иска да попречи на студиата да използват изкуствен интелект, за да генерират нови сценарии или да изискват от сценаристите да пренаписват материали, създадени от изкуствен интелект.

Сценаристите казват, че промените, предизвикани от бума на стрийминг телевизията, са затруднили много от тях да си изкарват прехраната в скъпи градове като Ню Йорк и Лос Анджелис. Половината от сценаристите на телевизионни сериали сега работят на минимални нива на заплащане, в сравнение с една трета през сезон 2013-14 г., според данни на Гилдията на сценаристите. Средното заплащането на по-високите нива като сценарист-продуцент също е спаднало с 4% през последното десетилетие.

Стачката засяга холивудските студия в труден момент. Те са подложени на натиск от Уолстрийт да изведат своите стрийминг услуги на печалба, след като вложиха милиарди долари за привличане на нови абонати. Възходът на стрийминга също така намали приходите от телевизионна реклама, тъй като традиционната телевизионна аудитория се свива.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 и 2008 г., като продължи 100 дни. Тя струваше на калифорнийската икономика около 2,1 млрд. щатски долара, тъй като доведе до спиране на продукциите, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!