И Одеса отбеляза празника на българската култура (видео, снимки)

Горица Радева - кореспондент на OFFNews в Украйна 25 май 2024 в 18:09 3800 3

Празникът в Одеса

Днес в Одеса се състоя празник на българската култура.

В 12:00 часа имаше дефиле на български танцови състави от Бесарабия. Кукери и хора в народни носии минаха през централната улица на града. Всички ги гледаха с интерес, снимаха, интересуваха се от нашите традиции и фолклор.

След това в градската градина празникът бе открит официално. Прозвуча украинският, а след това и българският химн. Беше обявена минута мълчание в памет на загиналите военни и цивилни във войната с Русия. Разбира се, имаше предупреждение, че в случай на въздушна тревога присъстващите трябва да се отправят към най-близкото укритие.

Десетки фолклорни състави пяха, танцуваха, рецитираха, пресъздаваха българските традиции. Имаше носии от различни фолклорни области на нашата страна. Освен песните и танците, имаше изложба с фотографии на Бесарабия и българите, дело на Александър Барон, както и кът с книги, речници, буквари. Две огромни знамена – украинското и българското, а по средата картина на светите братя Кирил и Методий бяха част от декора.

На празника присъстваха кметът на града Генадий Труханов, Антон Кисе – народен депутат, консулът на Република България в Одеса – Светослав Иванов и други. 
„Уважаема българска диаспора, много ми е приятно да бъда сред Вас и да ви поздравя тук, в Одеса. Знаете, че нашата прекрасна Одеса е многонационална. Може да се каже, че е интеркултурната столица на Украйна, защото тук живеят хора от повече от 130 националности. Българската диаспора е най-голямата. Това, че сега имаме възможност да се съберем, да покажем красотата на българския народ и традиции е благодарение на Въоръжените сили, които днес героично защитават нашата страна. Одеса е красиво многонационално семейство. Благодаря на българския народ, благодаря на всички, които днес участват в този празник“, заяви кметът на града.

Кметът Генадий Труханов връчи почетна грамота на Димитър Терзи – директорът на Всеукраинския център за българска култура.

Антон Кисе отбеляза, че българската общност е благодарна на градските власти за организирането на подобни събития. „Това е много важно, особено в това трудно време за държавата ни, за всички нас. И ние заедно ще направим всичко възможно нашата многонационална одеска област и градът Одеса да процъфтяват.“

Светослав Иванов – нашият консул, добави, че украинците са пример за България и за Европа как могат да бъдат спазвани правата на националните малцинства. „България вчера отпразнува своя най-светъл национален празник – 24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, култура и просвета и славянската книжовност. България е близко, България помага на Украйна в тази война и тази помощ ще продължи, докато е необходимо“.

Виталий Барвиненко – председател на общинския съвет намери начин и да се пошегува в приветственото си слово: „Когато са пристигнали основателите на Одеса, на тази територия, вече е имало четирима българи, които са били тук и са търгували с подправки. Затова вие винаги сте били тук, винаги сте и сте едни от основателите на нашия прекрасен град. Десетки хиляди българи живеят на тази територия, работят за развитието на нашата Украйна. На 10 километра от Одеса се намира единственият населен пункт, който през 2016 година преименуваха на Христо Ботево в чест на българския поет. Това е също акт на уважение към всички вас, към всички нас“.

Така с много настроение, цвят, музика, танци, любопитство и пресъздаване на български традиции премина празничния ден. Всички си пожелаха войната да свърши с победа за Украйна колкото се може по-бързо и такива събития да се случват по-често, под мирно небе.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    318

    3

    Valioka

    26.05 2024 в 08:48

    А стига бе, аз пък мислех, че българите в Одеса са подложени на геноцид...

    80

    2

    230 млрд баксов

    26.05 2024 в 00:06

    Украински нацики!
    Някоя патрЕотична копейка сега да обясни какво е става с българските училища на окупираните украински територии.

    145

    1

    Джендо Джедев

    25.05 2024 в 23:42

    Е нали уж злите украинци ги горели живи и не им разрешавали да говорят на български?
     
    X

    Сърбия - приятел или враг