Холокостът: Седмица с безплатни филми в Одеон припомня най-черната страница от европейската история

Александра Маркарян 26 януари 2023 в 07:00 2673 0

Филмова седмица по повод Международния ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста се организира в София.

Снимка ОЕБ "Шалом"

Филмова седмица по повод Международния ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста се организира в София.

Днес започва филмова седмица в София по повод Международния ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста - 27 януари. Тя ще продължи от 26.01. до 31.01. Входът за всички прожекции е свободен.

Седмицата организират Организация на евреите в България „Шалом“ съвместно с Международен филмов фестивал Master of Art и с подкрепата на Столична община.

Тя има за цел да представи пред широката публика съдбата на различни евреи през Втората световна война.

Прожекциите ще са всяка вечер от 18 ч във филмотечно кино "Одеон". Филмите представят различни гледни точки и лични истории от най-черната страница от съвременната европейска история.

В официалното откриване на седмицата днес ще участват проф. д-р Александър Оскар, д.м. – председател на ОЕБ „Шалом“, Найо Тицин – артистичен директор на Master of Art, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Израел, САЩ и Полша в България Н. Пр. Йорам Елрон, Н.Пр. Херо Мустафа и Н. Пр. Мачей Шимански.

Тази вечер зрителите ще могат да гледат филма "Оркестър от изгнаници" (САЩ, Израел, 2012, 85 мин.). В следващите дни ще бъда прожектирани „Активен живот: Духът на Ханна Арендт“ (Израел, Канада, 2012, 125 мин.), „Маестро: В търсене на последната музика“ (Франция, Италия, 2018, 74 мин.), „Вич — един евреин в сърцето на Третия Райх“ (САЩ, 2017, 78 мин.), „Мосю майонеза“ (Австралия, 2016, 80 мин.) и „Комедиен хармонист“ (Германия, Австрия, 1997, 126 мин.).

Програмата

26 януари (четвъртък)

ОРКЕСТЪР ОТ ИЗГНАНИЦИ

Orchestra of Exiles

САЩ, Израел, 2012, 85 мин. Режисьор: Джош Арънсън

Някои истории се губят във вихъра на своето време. Обръщайки поглед назад, можем да открием истинските създатели на историята. Такъв е удивителният полски цигулар Бронислав Хуберман. Филмът изследва четиригодишната одисея на този велик човек, чиято кулминация е създаването на оркестъра, който ще се превърне в Израелската филхармония. Трогателната му история засяга много от главните теми на XX в., а драмата на живота му е покъртителна. Когато Европа е разкъсвана от антисемитизъм и нацистка агресия, изключителните усилия на Хуберман спасяват стотици еврейски семейства от приближаващия холокост, а постиженията му променят пейзажа на културната история. Преди нацистите да дойдат на власт, Хуберман е концентриран само върху собствената си монументална кариера, но плановете на Хитлер събуждат у него желание за действие, което той не може да игнорира. Личната трансформация и последвалата героична борба на Хуберман да изведе еврейските музиканти от Европа и да създаде този оркестър са в основата на филма.

2 ДЕН: 27 януари (петък)

АКТИВЕН ЖИВОТ: ДУХЪТ НА ХАННА АРЕНДТ

Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt

Израел, Канада (2015), 125 мин. Режисьор Ада Ушпиз

Германско-еврейската философка Хана Аренд оставя своята неизличима следа върху мисълта през XX в., като въвежда идеята за „баналността на злото“, когато през 1963 г. отразява процеса срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман. Този смел документален филм хвърля светлина върху въпросната идея, с която често се злоупотребява, и рисува по-цялостна картина на понякога противоречивата ангажираност на Аренд с определящите явления за нейната епоха – а може би и за нашата.

„Създаден от израелската документалистка Ада Ушпиз, философ и историк с опит като режисьор, „Активен живот“ изследва внимателно „активния живот“ на Аренд с цел да съпреживеем онова, което я е формирало, за да разберем по-добре каква е била и откъде са се появили нейните възгледи. Във филма има интервюта със стари приятели и академични експерти; интервюта, които самата Аренд е давала, както и откъси от нейни есета и писма, прочетени сполучливо от актрисата Алисън Дарси", пише Кенет Търан в "Лос Анджелис Tаймс“.

3 ДЕН: 28 януари (събота)

МАЕСТРО: В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА

Франция, Италия (2018), 74 мин. Режисьор: Александър Валенти

Барлета, малък град в Южна Италия, един тих, но целеустремен герой е съживил историята на забравена музика. Повече от 20 години професионалният пианист Франческо Лоторо обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

4 ДЕН: 29 януари (неделя)

ВИЧ — ЕДИН ЕВРЕИН В СЪРЦЕТО НА ТРЕТИЯ РАЙХ

Vitch

САЩ (2017), 78 мин. Режисьор: Сигал Буджман

Дъщеря разказва за противоречивите решения, които баща ѝ - еврейски творец от Полша, е взел, за да преживее Холокоста. Еди Вич (роден Игнаце Левкович) е талантлив карикатурист и мим. Емблематичните му рисунки на най-големите звезди на киното покривали стените на ресторанта „Кафявото бомбе“ в Лос Анджелис — известен декор за холивудски филми и любимо място за знаменитостите. През 30-те години Службата за имиграция на САЩ го депортира обратно в Европа, където неговата пантомима постига огромен успех. Когато Германия напада Франция през 1940 г., той играе в Париж. Нацистките офицери, които го виждат на сцената го изпращат да изнася представлението си в Германия по нареждане на Министерството на пропагандата. По време на войната той играе пред нацисткия елит, включително пред Гьоринг, Гьобелс и представители на Гестапо в най-престижните театри в Германия. По документи е Левкович — типично еврейско име. С други думи, той се крие "под носа" на нацистите или може би се ползва с техните протекции? Докато загадъчната история на Вич се разплита, става ясно, че случилото се преди десетилетия оказва влияние на семейството му и днес.

5 ДЕН: 30 януари (понеделник)

МОСЮ МАЙОНЕЗА

Monsieur Mayonnaise

Австралия (2016), 80 мин. Режисьор: Тревър Греъм

Епично приключение с художници, върколаци, герои, нацисти, комикс, и франзели… с обилни количества френска майонеза. Мосю Майонеза е епичното приключение на един художник в тайното минало на семейството му. Австралийският художник и филмов режисьор Филип Мора разследва нелегалната роля на баща си във френската съпротива през Втората световна война и невероятното бягство на майка си по пътя към Аушвиц. Филип, холивудски режисьор на култови филми на ужасите и попарт художник, влиза в ролята на герой от film noir, за да разкаже историята на семейството си. Освен това си взима боите и статива и тръгва на пътешествие, за да създаде дързък комикс за родителите си, тяхното оцеляване и Холокоста. От Лос Анжелис до Берлин, от Париж до Мелбърн, Мосю Майонеза е многопластов филм по пътя, разказващ за художници, истински герои, нацисти злодеи… и франзели с обилни количества вкусна френска майонеза!

6 ДЕН: 31 януари (вторник)

КОМЕДИЕН ХАРМОНИСТ

Comedian Harmonists

Германия, Австрия (1997), 126 мин. Режисьор Йосеф Вилсмайер

Младият музикант Хари се влюбва в продавачката в музикален магазин - Ерна. Той е безработен и напразно търси препитание като музикант. Случайно запознанство с певеца Роберт ражда идеята за създаване на секстет, който на немски да изпълнява творби с многогласова композиция. Присъединяват се и други приятели на Роберт, сред които и българинът Ари. Успехите на групата са очевидни, но върху тях започва да се оказва и натиск - да бъдат отстранени тримата евреи и да се изпълнява националистически репертоар. По време на много успешното си турне в Ню Йорк групата е пред разпадане, но в последна сметка всички решават да се върнат на немска земя - един за всички, всички за един. В основата на сюжета е историята на много популярна певческа група от 30-те години. За нашия зрител пък ще бъде интересно да знае, че един от героите е българин, при това с реален прототип - легендарния Аспарух Лешников, един от основателите на групата. Филмът е решен в традициите на класическия биографичен музикален жанр. В него има приятна любовна интрига, сблъсък на характери, разбира се и много ретромузика. Всичко това го превръща в приятен спектакъл с познавателно значение. Режисурата, макар и традиционна, е уверена и точна; актьорският ансамбъл е добре балансиран. Много сполучлива е работата на художника, който успява да пресъздаде с вкус атмосферата на епохата.

През 2005 година ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста. Това е датата, на която през 1945 г. е освободен най-големият нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“, където са убити над 1,1 милиона души.

Тази година се отбелязва и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и успоредно с това почитаме паметта на 11 343 евреи от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот.

На 21 януари 2023 г. се навърши още една годишнина, напомни проф. Оскар в публикация във Фейсбук. На тази дата през 1941 г. цар Борис III подписва приетия от Народното събрание антисемитски Закон за защита на нацията. Той забранява на лица от еврейски произход да бъдат приемани за български поданици, да бъдат избираеми, да заемат държавни, общински и други служби, да се откупуват от военна служба, да встъпват в брак или извънбрачно съжителство с лица от български произход и т.н. Въвежда се и извънреден данък върху еврейското имущество. Постановени са ограничения за местожителство, постъпване в учебни заведения, за имотите, за професионалната и стопанска дейност. Всички евреи, навършили 8 г., са задължени да носят отличителни знаци - жълта звезда.

През 1943 г. е подписано българо-германското Споразумение Белев-Данекер за депортиране на 20 000 евреи от новите и старите предели на Царство България. Над 11 000 евреи от управляваните от царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот са депортирани в лагерите на смъртта.

Цялата публикация на проф. Оскар:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови