Филми на Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг и Йоргос Лантимус са в конкурсната програма на кинофестивала в Кан

OFFNews 11 април 2024 в 15:45 1774 0

Директорът на фестивала Тиери Фремо разкри официалната селекция на пресконференция в театър UGC Normandie в Париж заедно с президента на фестивала Ирис Кноблох

Снимка Getty images

Директорът на фестивала Тиери Фремо разкри официалната селекция на пресконференция в театър UGC Normandie в Париж заедно с президента на фестивала Ирис Кноблох

Филми на режисьорите Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг, Йоргос Лантимос и Кирил Серебренников ще участват в надпреварата за "Златна палма" на 77-ото издание на кинофестивала в Кан, съобщи "Варайъти".

Копола се завръща в надпреварата с научнофантастичния епос "Мегалополис", включващ впечатляващ актьорски състав - Адам Драйвър, Натали Емануел, Джанкарло Еспозито, Джон Войт, Лорънс Фишбърн, Обри Плаза, Шая Лабъф, Дъстин Хофман и други.

Франсис Копола е носител на две награди "Златна палма" - за "Разговорът" (1974) и "Апокалипсис сега" (1979).

В конкурсната програма е включен и филмът на ужасите "Покров" (The Shrouds) на канадския майстор на хоръра Дейвид Кроненбърг с участието на Даян Крюгер и Венсан Касел.

"Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун. Ролята на Стоун в "Клети създания" й донесе втори "Оскар".

Руският режисьор в изгнание Кирил Серебренников попада в надпреварата за "Златна палма" с адаптацията си по романа "Лимонов" на френския писател Еманюел Карер.

Сред филмите, включени в конкурсната програма, са също "Птица" (Bird) на Андреа Арнолд с участието на Бари Киоган и Франц Роговски, музикалната мелодрама "Емилия Перес" на Жак Одиар със Зоуи Салдана и Селена Гомес и "Партенопа" (Parthenope) на Паоло Сорентино с Гари Олдман.

Извън големите студийни заглавия, един от филмите, привличащи най-голямо внимание на Кроазет, е "Стажантът" (The Apprentice) на Али Абаси, в който Себастиан Стан влиза в ролята на младия Доналд Тръмп. Биографичната продукция проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век. В ролята на Ивана Тръмп зрителите ще видят българската актриса Мария Бакалова.

Официалната селекция беше представена от фестивалния директор Тиери Фремо и президентката на фестивала Ирис Кноблох.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля.

Друг легендарен режисьор - Джордж Лукас, "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".

Кинофестивалът в Кан ще започне на 14 май и ще продължи до 25 май. Председател на журито е американската режисьорка Грета Гъруиг, чийто филм "Барби" стана най-касовата продукция на 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки