''Ф1.618'' на Теодор Ушев е отличен със специалната награда на журито в Москва

''Правете филми, а не война! Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци''

Искра Ангелова 28 април 2023 в 08:35 3049 1

Теодор Ушев

Снимка Скийншот от видео обръщението му на 27 април 2023 г.

Теодор Ушев

Филмът на българския режисьор Теодор Ушев "φ1.618" получи специалната награда "Сребърен Свети Георги" на журито на 45-ия Московски международен кинофестивал, предаде ТАСС. Както OFFNews вече писа, режисьорът излезе със смело видео обръщение пред публиката на прожекцията на филма му в залата. От Москва обаче явно са решили да му натрият носа.

"Всички заедно решихме да присъдим специалната награда на журито за филм, който наистина харесахме. Искаме да ви благодарим за оригиналността, за творческия риск и за това как се е получило", каза колумбийският режисьор и сценарист Сиро Гера, който е член на журито.

Председател на журито е индийският кинорежисьор и продуцент Рахул Равел. Освен Гера членове са руските актьори Алексей Гусков и Светлана Иванова, както и казахстанската актриса Самал Еслямова. Президент на фестивала е Никита Михалков, яростен защитник на Путин.

Режисьорът не им остана длъжен. С реч, публикувана във Фейсбук Теодор Ушев обяви, че се отказва от отличието. Цялото му послание можете да видите ТУК. То беше отрязано от официалния канал Россия 1.

"Добър вечер! Здравейте, приятели!
Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.
В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).
При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.
Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.
Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!
Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!
Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.
Не се предавайте!
Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.
И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец.
Пожалуйста, скажите вашу генерал Z, так как Бродский сказал в 68ом году:
Я не хочу умирать из-за
двух или трех королей, которых
я вообще не видал в глаза
...
Впрочем, и жить за них тоже мне
неохота. Вдвойне.
Генерал! Мне все надоело. Мне
скучен крестовый поход.
Искам да завърша на български:
Правете филми, не война!"

***

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля.

45-ият Московски международен филмов фестивал започна на 20 април. Около 200 продукции от 60 държави бяха представени в рамките на форума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

28.04 2023 в 09:59

Сърцераздирателни слова, Респект!

Но това, което в статията се нарича филмово жури, не е жури, а чрезвичайна комисия с извънредни подмазвачески пълномощия!

Но Ушев добре ги е натараторил, нещастници...