Елена Кутева: Конкуренцията между ансамблите помага на изкуството

Донислав Донев 11 февруари 2020 в 12:53 3058 0

Проф. д-р Елена Кутева е родена в София, в семейството на Филип и Мария Кутеви. Дипломира се в Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски" със специалност "Музикална теория". От 1994 е ръководител на създадения от баща ѝ ансамбъл "Филип Кутев".

Въпреки сериозната подготовка за предстоящите изяви, проф.Кутева намери време да разкаже любопитни подробности около спектакъла "Нощ на ансамблите", който ще бъде на 11 март в зала 1 на НДК.

Тя разкри, че е в много добри отношения с художествения ръководител на ансамбъл "Тракия" Даниела Дженева, както и с директора на ансамбъл "Пирин" Данислав Кехайов. Все пак Кутева призна, че през годините съществува някакъв вид конкуренция между съставите, но съревнованието е благородно и единствено в името на развитието на изкуството.

Проф. Кутева, откъде дойде идеята трите най-големи ансамбъла да се обединят и да представят такъв грандиозен спектакъл? 

Имахме един такъв троен концерт преди много години. Тогава Христо Друмев ни даде Зала 1 на НДК. По това време не се плащаше наем за толкова големи концерти и за хора, които са в артистичните браншове към Министерството на културата. Някъде тогава се появи тази идея за "Нощ на ансамблите". По това време изпълнителен директор на НДК беше Мирослав Боршош. Чувала съм, че е много предприемчив и отворен към неща, които биха имали успех. Мисля, че от него се роди идеята. Не е наша. Все пак най-много сме говорили за подобно нещо Даниела и аз. 

Какво да очкаваме този път в зала 1 на НДК на 11 март в "Нощ на ансамблите 4"?

Спектакълът "Нощ на ансамблите" винги се получава като истински празник на българското фолклорно изкуство. Залата винаги е пълна и публиката с огромно вълнение приветства изпълненията. Тази година ще се опитаме отново да изненадаме и да зарадваме почитателите си и да им предложим различни танцови и муизкални произведения. Някои от тях ще са или най-новите ни или ще са такива, които не са представяни скоро на сцена. Вярвам, че ще се получи и този път повече от чудесен спектакъл и хората, дошли в залата, ще се заредят с прекрасни емоции!

Въпреки добрите Ви отношения с Даниела Дженева и Данислав Кехайов, усеща ли се някакъв вид конкуренция? Все пак това са трите най-добри ансамбъла в България.

Естествено, че се усеща конкуренция. Това е и смисълът. Една от целите е да се съберат три големи състава, които си имат свой облик, път, приоритети, като в основата на всичко е фолклорът. На сцената се виждат приликите и разликите в стила. Няма как да няма нещо като състезание. Конкурсите винаги са стимул за развитие. А всичко това е в името на изкуството. 

Как оценявате работата на ръководителите на Тракия и Пирин?

Много положително. Имаме прекрасни отношения помежду ни. Всеки си има своя път и своето място. Откакто аз съм директор не се случвало да имаме някакви конфликти, защото ние няма какво да делим. Можем само да се допълваме и да се конкурираме в най-хубавия смисъл на думата.

Трудно ли е да се ръководи най-титулуваният ансамбъл в България?

Трудно е. Като няма пари... 

Това ли е най-голямото препятствие?

По-скоро желанието, искрицата от Бога, която те кара да продължиш да се занимаваш с това. Ако не си отдаден и нямаш уменията да създадеш нещо качествено и да поддържаш това ниво... Това вече си е препятствие.

Тези, които са привърженици на танците, помнят произведения, като "Събор в Софийско", "Луди, млади"... Според Вас какво повече се харесва на публиката - старите или новите танци?

Ние поддържаме един огромен репертоар, какъвто нито един ансамбъл няма. В момента можем да направим 5 различни спектакъла. Всичко се харесва, когато се направи добре.

Какво да очакваме след "Нощта на ансамблите"?

През април имаме концерт съвсем нов, само музикален. Той е по идея на Георги Андреев (б.а. артистичен директор на ансамбъла и композитор). Казва се "Танцова музика без танци". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата