Експозицията ''Тя и никоя друга'' на художника Михаил Лалов от днес в Арт галерия Le Papillon

Варненската галерия отбелязва 70 годишния юбилей на художника

OFFNews 28 април 2022 в 08:13 1237 0

Варненската Арт галерия Le Papillon отбелязва 70 годишния юбилей и 40 години професионален път на художника Михаил Лалов с експозиция от лирични живописни платна, обединени под мотото "Тя и никоя друга".

Под това заглавие в рамките на годината се провеждат поредица значими негови изложби из цяла България, като всяка една представя различните творчески посоки, художествени изрази и жанрове, в които можем да опознаем и разпознаем типичния му почерк, мащаба на таланта и емоционалността на маестрото. Настоящата експозиция обединява, както великолепни майсторски платна от преди повече от 10 години, подготвяни от него през годините, за да бъдат показани на тази юбилейна изложба, така и нови произведения, специално създадени за представянето им в Арт Галерия Папийон. Всички те са фигурални композиции, които разказват пъстри истории за красота, любов, за енигматичната женска природа. Акцентът е върху любимата му тема за женското начало и жената като муза в типичния нежен, романтичен Лаловски маниер с игра на светлина, великолепно живописно чувство и изящно цвето усещане. В изложбата преобладават картини в големи формати, в меки, пастелни тонове, където Лалов прекрасно разгръща спонтанния си експресивен характер, свободен дух и убедително улавя вниманието ни с преплетените си композиции. Лалов, майсторски владеещ различни тайни и техники, ни внушава лекота, финес и почти акварелно усещане на платната, макар рисувани с маслени бои, които карат зрителят да потъне в магията на големия формат. Женските образи са изобразени по много различни начини, загатващи за многоликата женска природа в сложни композиционни плетеници от женски тела и тайни, недоразказани истории. Сюжетите на творбите на Лалов са многопластови, често формите са просто очертания, но винаги живописния начин на полагане на цветовете разкрива страстта на художника и вплита съзнанието на зрителя в приказка.

Михаил Лалов е художник на духа, виртуозно вдъхващ живот на всяка форма и тяло в своите творби. Неговите драматургично изпълнени „преразкази“ са картини, които предизвикват емоции и резонират с чувствата на зрителя – различни във всеки момент. Така творбите му са обичани дълго време, създавайки усещането за динамика и промяна, която се разкрива всеки път различно в зависимост от настроението на съзерцаващия. Картините му не са лични истории, а по-скоро сюжети от драматургията, дори митологията, с която той дълго се е занимавал. Лалов е творец, обичащ предизвикателствата и често организира в своите огромни ателиета творчески диспут с изразните средствата на четката и молива с различни видни художници на нашето съвремие. Така стимулира не само собственото си развитие, но създава реално изследване на съвременната художествена сцена, каквато е една от функциите на изкуството.

Според художника времето, в което живеем ни напомни, че всичко е преходно, но красотата и изкуството са ценностите, които са неизкореними. „Това, че имам зад гърба си стотици картини, не значи нищо. Винаги откривам нещо ново. Удоволствието от изкуството е да преоткриваш себе си и света около теб и винаги да правиш нещата, които обичаш. Когато ги правя, ги правя за мен, не ги правя за други. А иначе е съвсем естествено, че искам да ги видят повече хора“, разкрива още Михаил Лалов. „Всичко е мечта, дори всяка една картина, която тръгваш да реализираш, ти е мечта, защото не знаеш какъв ще е резултатът накрая. Трябва да я направиш с любов, за да стане картина. Повечето картини, които ги правя, ги правя с любов и настроение. Затова аз работя с много цвят, не обичам да е черно, да е много агресивно, аз обичам повече любов да има във всичко“.

Експозицията може да бъде видяна от 28-ти април до 18-ти май 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон за 2022 г“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови