Демократична България настоява за бърз екшън план за развитие на културата

OFFNews 31 март 2020 в 10:54 4960 5

Културният сектор беше един от най-тежко засегнатите в безпрецедентната криза, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни индустрии, прекратили дейността си. Особено тежко е положението на самоосигуряващите се артисти и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на практика нямат в момента никакви доходи; загубите само в тази сфера досега възлизат от 7 до 15 милиона лева, се казва в позиция на Демократична България.

Политиката на правителството на ГЕРБ и коалиция, както винаги, е хаотична и вървяща след събитията. След като министър Горанов показа, че въобще не разбира проблема и арогантно нарече самоосигуряващите се „социално изолирани маргинали“, министър Банов защити несмело българската култура и обеща „екшън план“ и преструктуриране на фондове. Той обаче обвърза това с някаква неясна бъдеща среща на министрите на културата в ЕК, намеквайки, че подпомагането ще разчита главно на европейски средства.
Демократична България не приема подобни безотговорни имитации на културна политика и настоява правителството да представи бърз план за действие в сферата на културата.

В спешната му част той трябва да има един-единствен приоритет: създаване на извънреден фонд (emeregency fund) за подпомагане на културни дейци, културни институти и организации.

Предлагаме Фондът да има две секции:

Първата със задача да осигури структурна подкрепа на институции и организации по ясни критерии, така че те да могат да задържат и опазят своя експертен и организационен капацитет.

Втората секция на фонда трябва да отпуска индивидуални помощи и стипендии, които да помогнат на творци и артисти да преживеят кризата. Той трябва да съхрани човешкия капитал, таланта и експертизата в областта на културата.

Към спешните мерки според нас спадат още: обявяване на 2020 г. за нулева година за държавните културни институти и формиране на новите им делегирани бюджети за 2021 на базата приходите им от предишната, 2019 г. Демократична България вече е предложила и допълнителни мерки: отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата културни дейци за поне три месеца, осигуряване на държавни гаранции за вече отпуснати банкови кредити за засегнатите от кризата фирми; отлагане на вноските по лихви и главница и пр. Всички тези мерки трябва да засегнат както работещите в държавни културни институти, така и самоосигуряващите се творци.

Смятаме, че този момент на пандемия и криза открива и позитивни възможности за културни политики с по-далечен прицел; в друг документ предлагаме следните дългосрочни приоритети на културните политики в периода на излизане от кризата.

Дигитално реализиране и дигитално разпространение на културни продукти.

Дигитализиране на културното наследство по разработени държавни стандарти.
Използване на пълния капацитет на традиционните електронни медии, радио и телевизия, нови културни програми.
Развитие дигиталния капацитет на местни културни организации, децентрализация чрез дигитален достъп и разпространение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

01.04 2020 в 19:31

Не че имам нещо против развитието на културата, ама някак ми се струва по-удачно точно в този момент фокусът да е върху здравеопазването

4015

4

No matter what

01.04 2020 в 15:30

Освен че ДБ не приема "подобни безотговорни имитации на политиките за управление" и всеки ден гледа към нови въпроси, когато сме в подобно безпощадно положение, друго правят ли?

14469

3

случайно прочетох

01.04 2020 в 14:55

"екшън" ????????????? в заглавието е доста неуместно и едва ли е употребена тази дума от представител на ДБ, освен ако не е цитат.

12082

2

leomesi

01.04 2020 в 13:35

разбира им главата на ДБ от култура...

12392

1

мгергов

01.04 2020 в 13:28

Така е, в безпрецедентна криза се намираме, време в което даренията са от голяма необходимост. Нека всеки да помогне както намери за добре, само от даряване на акъл нямаме нужда и то от хора, при които има голям дефицит на такъв.