Червената къща: Не искаме държавно финансиране, а политическа воля

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 18:40 4452 7

Снимка redhouse-sofia.org

Ние не очакваме финансиране от Министерството на културата. Очакваме стъпки за осъвременяване на културната му политика за адекватна подкрепа на независимите културни организации и практики. Решения има, въпросът е дали има политическа воля, коментираха днес от фондация „Гъливер клиринг хауз“, която управлява Центъра за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“.

Директорът на Червената къща Десислава Гаврилова каза пред OFFNews.bg, че очаква юристи на фондацията и на Министерството на културата заедно да обсъдят "набор от нови възможни законосъобразни решения, така че центърът за култура и дебат да продължи да изпълнява обществено-културните си функции".

Вярваме, че Министерство на културата няма да допусне работата на подобно културно средище да бъде преустановена, обявиха от „Гъливер клиринг хауз”.

В петък вечерта от културното ведомство потвърдиха, че са съгласни да се срещнат с ръководството на Червената къща.

Позицията на Министерството на културата

"От 2001 г. в продължение на десет години „Червената къща” на ул. „Л. Каравелов” № 15 в София е дадена безвъзмездно на фондация „Гъливер клиринг хаус” срещу ремонт. Последвалите промени в законодателството забраняват сключването на безвъзмедни договори за отдаване на имоти – публична държавна собственост, срещу ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. Отдаването под наем на такива имоти може да стане само и единствено след публичен търг. „Червената къща” в София е имот – публична държавна собственост, с предоставени права на управление на Министерството на културата", коментираха от ведомството.

В официалната позиция по казуса „Червената къща“ на МК се посочва още:

"Министерството на културата провежда такъв търг през 2012 г. Договорът за наем на „Червената къща” е от 17 януари 2013 година за временно и възмездно ползване на имот – публична държавна собственост, с обща площ 966 кв. метра /или приблизително един декар разгърната застроена площ в центъра на София/ срещу месечен наем от 5.75 лева на кв. м. Това е най-ниската възможна цена по Правилника на Закона за държавната собственост. Месечната наемна цена е 5553.24 лв. Срокът на договора е до 2018 година. Според сключения наемен договор ако в продължение на два месеца не се заплаща наемната цена, Министерството на културата има право да отправи покана до наемателя за прекратяване на наемния договор. Припомняме, че Законът за държавната собственост ни задължава имот – публична държавна собственост, какъвто е „Червената къща”, да бъде отдаден под наем чрез провеждане на търг. Министерството на културата не може да наруши закона."

От ведомството са категорични: "Не можем да дадем „Червената къща” без търг и без наем. Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от Министерството на културата безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона и го спазваме."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2014 в 00:00

Ръководителите на Червената къща по едно време имаха и хостел там, държаха и скъпо заведение! Къде го дават това?? Та това си стопанска дейност, хотелиерство и бизнес! Къде е културата??

05.12 2014 в 22:52

Дали министерството, което пак се опитват да "хлъзнат" нашите "културтрегери" има представа какви наеми събират от предоставяните помещения стопаните на "Червената къща"??? Чувал съм интересни цифри за наеми на помещения в сграда, която толкова години тези хора май ползват безвъзмездно. И докога ще искат срещи и ще настояват да им плащаме от бюджета масрафите, като случайно да могат да посочат един финансиран от държавата театър, например на Бродуей??? Колко държавни театъра има в Америка??? А в Англия??? Не е ли време всички " ТОЛКОВА ТАЛАНТЛИВИ" да почнат да се самоиздържат от таланта си???

05.12 2014 в 22:46

Ааа, без такивааа...значи старият "Професор Балкански" има БУДНА ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ.

Тея КУЛТУРТРЕГЕРИ искат да цоцат от държавни дотации както по времето на СОЦА. Еми не става. Сега е ДЕМОНОКРАСТИЯ, ЛИБЕРАСТИЯ, И ТОЛЕРАСТИЯ и народа не е длъжен да им плаща за скечове с МЪЖКО ФЕЛАЦИО.

Да минават на собствена стопанска сметка, и да се самофинансират и самоиздържат. Или "Отровено общество" да им плаща наема. Вече НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД! Нали това го повтаряте непрекъснато, ШОРОШОИДЧЕТА?

Като върнете БЕЗПЛАТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ и БЕЗПЛАТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, тогава ще има и ДОТАЦИИ ЗА КУЛТУРТЕГЕРИТЕ. Сега обаче - пръст в *ъз. Да ви дойде акъла. Жалвайте се на дедо Дьорд Шорош.

05.12 2014 в 22:40

И тези като читалищата само искат да им наливат държавни помощи - дали субсидии или да ги освободят от наеми - все далавера! Читалищата в България отдавна са изиграли ролята си, сега само отдават помещения под наем и .....нищо! Всичко е частни школи, които наемат помещения, кафенета и никаква смислена дейност, а държавата продължава да ги финансира! Защо се пилеят парите на хората по този начин - не е ясно. Но и тези от тази "Червена къща" прекаляват с мрънкането! КЪДЕ ИМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД, ОСОБЕНО В ТАКИВА РАЗМЕРИ??? КАТО НЕ ПЛАЩАТ - ВЪН!! ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДА СИ ПЛАЩАТ, АКО ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ! ИНАЧЕ И ТЕ СА КАТО ЦИГАНИТЕ - САМО АВАНТА!!

05.12 2014 в 22:31

Дали министерството, което пак се опитват да "хлъзнат" нашите "културтрегери" има представа какви наеми събират от предоставяните помещения стопаните на "Червената къща"??? Чувал съм интересни цифри за наеми на помещения в сграда, която толкова години тези хора май ползват безвъзмездно. И докога ще искат срещи и ще настояват да им плащаме от бюджета масрафите, като случайно да могат да посочат един финансиран от държавата театър, например на Бродуей??? Колко държавни театъра има в Америка??? А в Англия??? Не е ли време всички " ТОЛКОВА ТАЛАНТЛИВИ" да почнат да се самоиздържат от таланта си???

05.12 2014 в 21:47

Абе, Балкански, ти умираш да си "на всяка манджа мерудия", а? Голям разбирач се извъди... Айде, бегай у БИАД, хвърляй салфетки и не давай акъл за неща, дето са ти през "оная работа"!

05.12 2014 в 18:51

Вън ШОРОШОИДИТЕ от държавната хранилка!

Да започнат ДА СИ ПЛАЩАТ САМИ НАЕМА, а не да квичат държавата да ХАРЧИ ГРЕШНА НАРОДНА ПАРА за проектите им със съмнителна идейна и художествена стойност.

Министерство на културата не им е длъжно да финансира имитацията на ОРАЛЕН СЕКС МЕЖДУ МЪЖЕ, с каквито "художествени послания" засипват общественоста въпросните лица. Те досега са ползали обекта БЕЗВЪЗМЕЗДНО, и нахалстват това да продължи, въпреки не е НЕЗАКОННО. Срам!