'Бог да поживи Веска Сариева', или как най-голямото културно събитие в Пловдив се раздели с общината

Невена Илиева 16 февруари 2018 в 18:02 4449 1

Фондация "Отворени изкуства" отказа пари от община Пловдив за едно от най-големите културни събития в града и в страната - "Нощ Пловдив" (Известно и като Нощ на галериите и музеите). Причината е скандално отношение от страна на кмета на града Иван Тотев.

Директорът на фондацията Веселина Сариева отказва 40-те хил. лв. заради изказване на кмета на Пловдив след неин пост във Фейсбук, в който критикува ремонт на улица в центъра на града - ул. "Отец Паисий" или т. нар. "втора Главна".

Според нея общината не е информирала гражданите за ремонта и премахването на паветата на емблематичната улица, а с това е ощетила живущите и работещите на улицата:

Ремонтът и обновяването бяха обявени от кмета на Пловдив на пресконференция за медии, когато багерите вече къртеха гранитните павета. Аз живея на улицата и отначало помислих, че аз съм пропуснала информация, но се оказа, че такава не е предоставяна на никого предварително. Обявата на сайта на Община Пловдив е от деня на започване на ремонта. В момента улицата е пуста, заведенията, магазините - празни, водата спира периодично, няма контейнери за изхвърляне на боклук. Негодуването на обитателите и преминаващите расте от ден на ден, защото се получава бегла информация от медиите, но Общината не е презентирала публично план, не е ясно дали ще има обезщетение за бизнесите, дали ще се съгласува проектът за ремонт с живущите, паметници на културата и ексрперти урбанисти. Основното притеснение е за нивото на тротоарите и опазването на паветата на улицата. Улица Отец Паисий е настлана с павета, добити преди повече от 80 години от разрушеното вече Марково тепе. Паветата имат специфична продълговата форма и са един от символите на тази улица, наравно със сградите в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм, някои от които на видни български архитекти като Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков, пише тя в социалната мрежа.

Последвала проверка на Министерство на културата отчита, че ремонтът не е съгласуван с дирекция "Паметници на културата", а Община Пловдив получи предписание да възстанови в автентичен вид улицата. Това обаче явно е разгневило кмета на града, който се обърна лично към Сариева:

„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”, заяви Тотев на пресконференция. 

Именно тези думи накараха директора на "Отворени изкуства" да прекрати партньорството с общината. 

"Не можем да толерираме подобно отношение, това е мутренски начин на изразяване", коментира пред OFFNews Сариева. Тя е категорична, че на 15 септември ще има "Нощ Пловдив" и без финансиране от страна на общината. По думите и най-важно е хората да разберат, че подобни изказвания и заплахи са недопустими от страна на местната власт към хората, които създават култура в града. 

По-рано се появи информация, че общината възнамерява да направи алтернативно събитие на "Нощ Пловдив" на същата дата с парите, предвидени за "Отворени изкуства". По-късно Сариева уточни, че това може да се случи, само ако фондацията се откаже да организира събитието. 

"Да, те могат да накарат музеите и галериите да отворят през нощта, да направят нещо подобно, но ние организираме събитието вече 14 години подред. Правим нещата със сърце и това си личи", категорична е тя. "През май в Пловдив се провежда Европейската нощ на музеите, организирана от Общината, но тя няма този успех, доста по-малко хора я посещават", допълва Сариева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови