''Безсрамните'' на Константин Божанов с награда в Кан

Индийката Анасуя Сенгупта бе определена за най-добра актриса в секцията "Особен поглед"

Боряна Матеева за OFFNews от Кан 25 май 2024 в 07:53 6625 0

награждаване

Снимка Боряна Матеева

Наградените в секция "Особен поглед"

Анасуя Сенгупта, изпълнителката на главната роля във филма „Безсрамните“ на Константин Божанов, получи наградата за най-добра актриса в секцията „Особен поглед“.

Филмът е копродуция от 5 държави – Швейцария, България, Франция, Тайван и Индия, като от българска страна копродуцент е „Класфилм“. Освен режисьора, в творческия състав изпъква и композиторът Петър Дундаков.

Макар да не живее в България от 1990 година и да е представян като като българо-американски режисьор, Константин Божанов каза в интервю, че като национална принадлежност винаги ще бъда българин. „Връзката си с България не поставям под въпрос“ - повтори той.

В момента и не само заради успеха си в Кан, той е един от най-добрите български режисьори от своето поколение. „Аве“ (2011) беше селекциониран в „Седмица на критиката“, а с „И после светлина“ (2017) именно Божанов откри за голямото кино нестандартния ирландски актьор Бари Кеоган, спряган сега за Наградата за мъжка роля (за експлозивната си игра в „Птица“).

Кадър от "Безсрамните"

Анасуя Сенгупта не е професионална актриса, а художник-постановчик в киното и е била изключително изненадана от поканата. Тя прави изумително реалистичен и разтърсващ с трагизма си образ на проститутка, която се бори за достойнството и живота си в екстремни ситуации. Филмът беше приет топло от критика и журналисти и се надяваме да го видим в България.

„Мисията на „Особен поглед“ е да слави откривателското кино и да разкрива нови тенденции, нови пътища и нови държави.“ – се казва в комюникето за наградите. В селекцията 2024 бяха показани 18 филма, 8 от които дебюти. Председател на журито е световноизвестният канадски актьор и режисьор Ксавие Долан. Наградата „Особен поглед“ бе присъдена на китайския филм „Черно куче“ на Гуан Ху.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг