Amazon класира стоте задължителни книги за всеки читател

ОFFNews 11 февруари 2014 в 11:04 15997 5

Снимка Amazon

"Кратка история на времето" на проф. Стивън Хокинг е сред заглавията в класацията на Amazon

Редакторите на литературната секция на Amazon публикуваха актуализираната си класация на стоте задължителни книги, които всеки трябва да прочете в живота си.

Сред заглавията преобладават англоезични автори и произведения като "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, "Великият Гетсби" на Ф. Скот Фицджералд, "Души в окови" на Съмърсет Моъм, но световната литература е представена и от автори като Владимир Набоков ("Лолита"), Габриел Гарсия Маркес с "Любов по време на холера", Харуки Мураками с "Хроника на птицата с пружина" и др.

Книгите са изброени по азбучен ред, а не са класирани по места, защото според създателите на класацията "няма по-важно и по-малко важна книга". Те са се водили и от друг принцип - заглавията да не звучат като "домашно", а да носят удоволствие на читателите. Затова в списъка са попаднали и книги като "Хари Потър" и "Игрите на глада", както и един от бестселърите в Amazon за изминалата година - "Безсмъртната Хенриета Лакс" на Ребека Склут.

Любопитни заглавия в класацията са още книгата на световноизвестния физик проф. Стивън Хокинг "Кратка история на времето", "Пушки, вируси и стомана: Какво определя съдбините на човешките общества" на американския еволюционен биолог Джаред Даймънд, сборникът с кратки разкази "Преводачът на болести" на Джумпа Лахири, "Гладната гъсеница" на популярния детски автор Ерик Карл и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!