''Майка нощ'' на Кърт Вонегът излиза на книжния пазар

OFFNews 29 ноември 2021 в 12:31 2248 0

Без съмнение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя разпознаваем стил, неудобни морални позиции и необикновено чувство за хумор. Неслучайно американското списание „Комонуел“ твърди, че четенето на Вонегът води до пристрастяване, а това е достатъчна причина на 29 ноември на пазара да излезе „Майка Нощ“ – третата книга на американския автор, която „Кръг“ пуска тази година. Романът е част от проекта на издателството, който възражда творбите на великия писател във вида, в който заслужават. Артистичната корица отново е произведение на художничката Милена Вълнарова, а преводач е именитият Владимир Германов.

Издаден за първи път през 1962-ра, „Майка Нощ“ е дръзко предизвикателство към ценностните възприятия на обществото и днес. Сюжетът включва автобиографични елементи и разказва от първо лице историята Хауърд У. Кембъл-младши – американски писател, устроил живота си в Германия, когато нацистите идват на власт. Като уважаван драматург, женен за популярна немска актриса, Кембъл лесно е нает от нацистите като водещ на пропагандно антисемитско радиопредаване. Негови началници и приближени са Гьобелс и Химлер. Впоследствие обаче се оказва, че още в началото на Втората световна война той е вербуван за шпионин от тайните служби на САЩ и през цялото време от своята медийна трибуна скришом е изпращал кодирани съобщения до съюзнически агенти.

След войната Кембъл се завръща в Ню Йорк, но изпада в немилост, защото никой от американското разузнаване не може да потвърди или отрече, че е бил шпионин. Всички тези събития той описва от израелски затвор, където е съден като нацист за престъпления срещу човечеството.

„Майка Нощ“ изследва несправедливостта като част от същността на живота. В тази брилянтна и горчива сатира Вонегът превръща черно-бялото в смразяващ нюанс на сивото, неизбежното отчаяние, предизвикано от сблъсъка на човека със света – присъда, която преследва всички ни. Но част от очарованието на писателя е способността му да бъде едновременно циничен и сантиментален, скептик, който вярва в доброто – „Ние сме това, на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим“.

„Майка Нощ“ е едва третият роман на Кърт Вонегът, който в началото на 60-те години все още търси своя автентичен глас като творец, за да бъде наречен от Греъм Грийн само след няколко години „най-добрият жив писател в Америка“. Книгата е и своеобразна платформа, която допринася сюжетно за бъдещия бестселър „Кланица 5“, наредил го своевременно сред великаните на литературната епоха.

Повече за автора:

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на Вонегът към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови