Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени за Йордан Радичков

ОFFNews 21 януари 2020 в 14:05 2778 0

Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени за големия български писател Йордан Радичков на издателство "Изток-Запад". Публикуваните спомени в своята съвкупност създават възможност отново да извървим пътя на Йордан Радичков и да усетим пулса на сърцето му, което винаги е бùло за хората, оставяйки по душата му драскотини и рани, които той пропускаше с рядката си способност за всеотзивчивост и всеразбиране, проявявайки мъдрост към случващото се с човека и със света.

В края на сборника са приложени биографични бележки на участниците, които ще бъдат особено полезни за по-младото поколение читатели. Така те ще получат по-изчерпателна представа за личностите, с които Йордан Радичков е общувал.

Прекрасната снимка на корицата дължим на известния журналист и фотограф Иван Бакалов, горещ почитател на Йордан Радичков.

Идеята за тази книга със спомени за Мъдреца от Калиманица Йордан Радичков се роди още в деня, в който и аз търпеливо стоях на километричната опашка пред църквата „Свети Седмочисленици“ въпреки януарския студ, за да се простя и да кажа последно сбогом на най-свидното чедо на прекрасния Северозапад. През следващата седмица във всички печатни медии, столични и местни, се появиха редица спомени за напусналия ни творец от хора, които бяха общували с него дълги години. Те добре познаваха пътя, който бе извървял не само като личност, но и като сладкодумен автор, който пося в своята литературна нива семената на лудата си трева и нейният странен аромат заплени милиони читатели не само у нас, но и в 50 страни по света. Преведена е на 39 езика.

Проф. дфн Мария Младенова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови