Изключителният ум на Кърт Вонегът отново е тук в дългоочаквано издание на ''Синята брада''

Култовият роман на писателя излиза на български едва за втори път

OFFNews 26 август 2022 в 11:33 2123 0

Синята брада Вонегът

Снимка Издателство Кръг

Синята брада Вонегът

Със своя поразяващ хумор и горчива ирония безсмъртният глас на Кърт Вонегът се завръща в ново издание на романа „Синята брада“. На 25 август „Кръг“ пуска на пазара пети том от библиофилската колекция от творби на американския писател с дизайна на художничката Милена Вълнарова. През 2021 г. екипът на издателството се зае с амбициозната задача да преиздаде най-популярните заглавия на емблематичния автор в луксозни томове с твърди корици. В „Синята брада“ неподражаемият Кърт Вонегът засяга силно смущаващи въпроси за стойността не само на изкуството, но и на хората в наши дни. Текстът е в познатия превод на покойния Веселин Лаптев, но с нова редакция.

71-годишен едноок ветеран от Втората световна война, син на арменски имигранти и неуспял художник, Рабо Карабекян живее изолирано и самотно в голямо имение със собствен плаж в Ист Хамптън, Лонг Айлънд. Той дружи с легенди като Джаксън Полък и Марк Ротко, тъй като сам е един от основоположниците на абстрактния експресионизъм – школа, която не символизира нищо и със своята себевглъбеност отлично обрисува съвременното състояние на света.

Превърнал дома си в музей, а самия себе си – в пазач на миналото, Рабо няма особени очаквания към живота, докато един следобед случайно не се натъква на Цирцея Бърман. След питие и вечеря той я кани да заживее в неговия дом, но скоро започва да усеща смущение от манипулативния й чар – „Приятелка ли ми е тази жена? Проклет да съм, ако знам. Зная само едно – няма да си тръгне оттук, преди да е напълно готова, и освен това ми се разтреперват мартинките от нея. Помощ!“.

Заинтригувана от историята на Рабо, сладострастната млада вдовица му дава идеята да напише своя автобиография. „Открих, че върша всичко, което нареди“, споделя той, но има нещо, за което не е готов… Ще разкрие ли Карабекян последната тайна, която пази зорко в заключен хамбар в имението?

Както в много от романите на Вонегът, съдбата на неговия централен персонаж съвпада със собствената му в няколко ключови момента и това придава на текста остро усещане за реалност. Очарованието на „Синята брада“ идва и от нескрития, но хаплив оптимизъм, с който героят приема действителността, и стипчивостта, с която надеждата се утаява в съзнанието на читателя.

През април 2022-ра се навършиха 15 години от смъртта на големия писател, а на 11 ноември тази година светът отбелязва и 100 години от рождението на Вонегът. След „Механично пиано“, „Сирените от Титан“, „Майка Нощ“, „Котешка люлка“ и „Синята брада“ от издателство „Кръг“ обещават още издания на култовите му творби.

„Този роман е реколта „Вонегът“ – добро вино от най-доброто му грозде.“
„Детройт Нюз“

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на Вонегът към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови