Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Издаване на книга ще е наградата от конкурса за любовна лирика „Горчиво вино“

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2017 в 14:23 2105 0

Евтим Евтимов (фотограф Деница Проданова)

Победителят в четвъртия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ ще сключи договор за издаване на книга на официалната церемония по награждаването през септември. Това е мечтата на много творци – да видят творбите си отпечатани в свое томче, а конкурсът може да я сбъдне. Организаторът, НЧ „Братя Миладинови 1914” – Петрич, приканва утвърдени автори и нови таланти да изпращат творбите си до 15. 08. 2017 г.

Конкурсът бе създаден през 2014 г. по повод 100 годишнината на читалището и 80 годишнината на големия български поет Евтим Евтимов. Майсторът на любовната лирика почина миналата година, но остави дълбока следа в българската поезия. Той продължава да бъде един от най-обичаните и четени български поети, като във всеки български дом вероятно има негова стихосбирка, а най-известните български певци и групи са изпълнявали песни по негови стихове. Само по стихотворението му „Горчиво вино“ са създадени десетина песни с различни мелодии. „Ако ти си отидеш за миг”, „Обич за обич“, „Високо“, „Ти си любовта“, „Протегнах две ръце да те прегърна“, „Страх”, „Грешница на любовта”, „Жена на балкона”… са сред вечнозелените български песни. Големите музи на Евтим Евтимов – Романьола Мирославова и Петя Йорданова, също са написали прекрасни стихове за любовта.

Журито в конкурса се надява да открие следващия голям поет на България. Конкурсът е анонимен. Желаещите да участват трябва да изпратят голям пощенски плик, съдържащ едно непубликувано и напечатано в 3 екземпляра стихотворение, без името на автора; малък, запечатан плик с попълнено заявление за участие в конкурса, изтеглено от сайта на читалището и екземпляр от конкурсната творба, подписана собственоръчно от автора с неговото име.

Максималният обем на творбата може да бъде до 30 реда.

Имената на финалистите в конкурса ще бъдат публикувани на уебсайта и фейсбук страницата на читалището до 06. 09. 2017 г. Освен първа награда – издаване на книга, ще бъдат връчени втора и трета награда – диплом и предметни награди (книги).

Официалното награждаване ще се проведе на тържествена среща в Клуба на дейците на културата в Петрич през месец септември 2017 г.

Творбите за участие в конкурса могат да бъдат изпратени по куриер, по пощата или занесени на място, на адрес: гр. Петрич 2850, обл. Благоевград, ул. „Александър Стамболийски” № 4, Народно читалище „Братя Миладинови 1914” – за конкурса „Горчиво вино“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови