КЗП откри нарушения при автомобилните застраховки

OFFNews 07 септември 2017 в 18:16 3747 0

Димитър Маргаритов, председател на КЗП

Снимка КЗП

Димитър Маргаритов, председател на КЗП

Нарушения в общите условия на застрахователни компании установи Комисията за защита на потребителите.

Става въпрос за опита на застрахователя да избегне изплащане при кражба на колата, когато талонът на автомобила е бил вътре. Такъв аргумент не е основателен, категоричен бе председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който коментира темата за "Преди всички" по БНР. Кодексът за застраховането категорично и изчерпателно изброява случаите, в които застрахователят може да се освободи от отговорност, подчерта той.

В момента Комисията анализира общите условия на всички застрахователни компании.

На въпрос дали рекламните SMS-и от търговци са законни Маргаритов отговори, че никой няма право да изпраща съобщения, ако потребителят не е дал изрично съгласието си да получава такива. Хората трябва да бъдат особено внимателни в случаите, когато съобщенията представляват оферти за сключване на договори, игри, които изискват плащане.

"Обикновено потребителят дори не разбира и когато получи следващата си фактура, установява, че е приел предложението да участва в някаква игра или да му бъдат изпращани други такива кратки текстови съобщения с информация, срещу което той заплаща понякога немалки суми. Това не е законосъобразно и начинът постепенно да бъде изчистено напълно от оборота е да се подават сигнали, за да можем заедно с колегите от Комисията за регулиране на съобщенията да извършваме проверки и да санкционираме нарушителите”, обясни Маргаритов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!