Терзиев и СО с писма до съда и МВР, за да спрат Костинброд 2

Юлиана Ончева 07 юни 2024 в 10:59 2787 1

Васил Терзиев, кмет на Столична община

Снимка Столична община

Кметът на София Васил Терзиев поиска МВР и съдът да се произнесат за ролките с хартия за машините за гласуване

Столична община иска административният съд в София да се произнесе незабавно как да бъдат унищожени ролките с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г., а МВР да охранява помещенията, в които се съхраняват те денонощно. 

От СО са изпратили тази сутрин две писма - до АССГ и министър Калин Стоянов, след като снощи Тошко Йорданов от ИТН предизвика скандал тип "Костинброд 2", като обяви, че Има такъв народ сезира ЦИК във връзка с отказа на кмета на София Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г.  

Терзиев обаче няма как да унищожи тези ролки заради делото, заведено от Ваня Григорова, с което тя оспорва резултата от местния вот. Следващото заседание по делото е днес.

Затова и от Столична община се обръщат към АССГ, като цитират писмо от председателя на ЦИК за унищожаването на ролките от вчера, както и решение на ЦИК от март миналата година, в което определен редът и начинът на достъп до запечатани помещения в общинските администрации, в които се съхраняват изборни книжа и материали. Това може да стане по разпореждане на съдебните органи или искане на разследващи в присъствието на длъжностни лица от общинската администрация, определени със заповед на кмета на съответната община. 

Друг вариант е ЦИК да се произнесе с решение за отваряне на помещението по искане на кмета. В момента от една страна такова решение на ЦИК няма, в АССГ тече дело, а ролките със специализирана хартия за машинно гласуване от изборите за народни представители на 2 април 2023 г. се съхраняват в същите помещения, в които се съхраняват и бюлетините от изборите за общински съветници и за кметове, произведени на 29 октомври 2023 г. Затова и от общината искат съдът да им каже как да постъпят, след като бюлетините от оспорвания вот могат да се окажат от съществено значение за изхода на делото. 

С писмото си до министър Калин Стоянов, главния секретар на МВР и председателя на ЦИК Камелия Нейкова от общината искат до обявяване на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите след вота в неделя, запечатаните помещения с ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, където се съхраняват ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, да бъдат денонощно охранявани от служители на Министерство на вътрешните работи. 

Кметът Васил Терзиев обясни позицията на СО във фейсбук: 

Твърденията за опит за вмешателство и опорочаване в изборния процес от страна на СО не отговарят на действителността и създават алтернативна нейна версия.

Столична община има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на ЦИК за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември (5.11.2023г.) и се намират в защитените запечатани помещения. Очакваме съдействието на МВР и санкцията на АССГ, тъй като делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на София все още не е приключило, а изборните книжа са част от доказателствата по него.

За да гарантира сигурното провеждане на изборите и същевременно да спази всички законови разпоредби, СО се обърна към Административен съд – град София за становище по писмото от ЦИК с указания за влизане в помещения където се съхраняват посочените изборни книжа.

Изпратено е и писмо до МВР с молба за осигуряване на денонощна охрана на запечатаните помещения, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини от последните местни избори в София във връзка с указанията за влизане в помещенията и отстраняване на неизползваните книжа и ролки хартия за машини. Това е необходимо за да се избегнат опорочаване на доказателства по висящ процес относно избора на кмет на СО. Охраната следва да остане до обявяване от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

За избягване на съмнение, съгласно решение на ЦИК от март 2023, определящо реда за достъп до запечатани помещения в неупоменатите в него случаи, също е необходимо нарочно решение на ЦИК, каквото в момента липсва. Без разпореждане на АССГ относно достъпа, подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение. 

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    1

    Зла свекърва

    07.06 2024 в 12:02

    Тошко Африкански държи да докаже репутацията на ИТН, че са шмекери.

    Те знаят, че по-масово гласуване ще им попречи да минат четирипроцентовата бариера. Затова измислят кьорфишеци.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх