Костинброд 2. В ролята на Бареков - Тошко Йорданов

Георги Савчев и Владимир Йончев 06 юни 2024 в 22:10 30222 15

Тошко Йорданов опитва да направи Костинброд 2

Снимка БГНЕС

Тошко Йорданов

Скандал, който силно напомня "костинбродската афера", започна днес. Както в случая с Николай Бареков през 2013 г., и сега в главната роля е ТВ водещ, който се е преквалифицирал в политик - Тошко Йорданов. 

Според източници на OFFNews.bg целта е да бъде спряно машинното гласуване и в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини.

"Има такъв народ" сезира Централната избирателна комисия във връзка с отказа на кмета на София Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г. Това обяви днес на брифинг в сградата на парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ" 

Как точно ИТН са сезирали ЦИК, при положение, че самата Столична община е уведомила ЦИК за това, не става ясно.

Тошко Йорданов каза още, че днес ЦИК с повторно писмо е разпоредила на Столична община да бъдат унищожени незабавно всички неизползвани ролки. 

"На миналите избори заместник-министърът на електронното управление от ПП-ДБ си позволи да изнесе кодовете на машините по време на процедурата в нарушение на закона. Какво се случва сега на 20 май - ЦИК изпраща писмо до всички кметове и областни управители, в което ги уведомява, че трябва да унищожат ролките хартия от машините от местните избори. Както знаете, хартията и бюлетините за изборите са със статут на ценни книжа и се печатат в БНБ, за да не стават фалшификации. ЦИК изпраща писмо всички хартиени ролки – неизползвани, да бъдат унищожени. Оттук нататък общината и кметът, който си позволява да не изпълни това нареждане, е софийският кмет Терзиев", заяви  Тошко Йорданов.

Терзиев обаче няма как да унищожи тези ролки, тъй като тече административно дело, заведено от Ваня Григорова, с което тя оспорва резултата от местния вот. Следващото заседание по делото е утре, 7 юни. 

Ролките с изборна хартия се държат в същите помещения, в които се съхраняват изборните книжа и бюлетините от местните избори миналата година - точно тези книжа са обект на делото. Помещенията се запечават с подписи и печати.

Със свое решение от 10 март 2023 г. ЦИК е разпоредила как се влиза в запечатани помещения с изборни книжа - в точка 3 от това разпореждане изрично е посочено, че е необходимо решение на ЦИК.

В късния следобед ръководството на Столична община е поканено на заседание на ЦИК, на което са присъствали всички членове на ЦИК и трима служители на МВР. От общината са казали, че няма проблем да отворят помещенията, ако ЦИК гласува решение за това. От ЦИК обаче твърдят, че изпратените писма са достатъчни.

Защо ЦИК не се произнася с решение, а изпраща писма, които имат различна юридическа стойност, към момента също не е ясно.

Костинбродската афера се случи през 2013 г., когато от ефира на ТВ7 Николай Бареков и Мая Манолова опитаха да внушат ден преди парламентарния вот, че се готви изборна измама с бюлетини в частна печатница в Костинброд. Съдът обаче прие по-късно за доказано, че намерените бюлетини не могат да бъдат използвани за изборна измама. 

  Георги Савчев

  Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  9035

  21

  Ivan Terziysky

  09.06 2024 в 01:14

  Много ментално нечистоплътен човек, пардон - човече.

  1000

  20

  Хаплива Сврака

  07.06 2024 в 15:45

  В България прекалено често политици стават хора, които поради умствен недоимък не успяват да се реализират в по-полезни поприща. Тошко е емблематичен пример за това.

  Нагъл, озлобен, вечно на амбразурата, защитаващ пропагандните тези, спуснати му отгоре и лаещ срещу всеки, който би му попречил да си заработи паницата с гранули.

  22553

  18

  dolivo

  07.06 2024 в 12:15

  Ми да се разберат с Ваня, тя съди и запорира, той недоволен, че не били унищожени ролките.

  628

  17

  user4eto

  07.06 2024 в 11:22

  Мълния да го тръшне тоя маймун мръсен продажен.

  Помнете ми думата, готви се установяване на РЕЖИМ, престъпен режим.
  Само ние с гласуване можем да го спрем.

  1005

  16

  Sanata

  07.06 2024 в 09:38

  Тошко се появи по bTV да говори за идеите и платформата на НТН за изборите. Този човек една идея не сподели, през цялото време фонтан от плюнки във всички посоки, и най-вече към ППДБ. И един такъв злобен, чак ръцете му трепереха от злоба, ясно се видя. Водещите се опитаха да го насочат да говори по същество- леле и тях ги нагази. То не бяха намеци за това че са по-тъпи от средното, то не бяха прекъсвания и държане на тон. И не съм го виждал по друг начин- все така настървен и озлобен. Та се чудя, не е възможно човек да държи толкова ненавист и негативна енергия в себе си без да се разболее. И въобще дали това е поза, защото, нали - все някак трябва да го запомнят,а явно няма да е с интелект и възпитание. Или това е действителното му емоционално състояние- като на зле възпитан доберман, който ръмжи и се плюнчи срещу всеки.

  -1995

  15

  Гьорче2

  07.06 2024 в 05:07

  Кой всъщност е Кокорчо!?

  -1995

  13

  Гьорче2

  07.06 2024 в 05:04

  Няма и 1ин милион лева, половин човек, 500л от бат му Славей! ПеераZи долни на амфетамини кокаин zа бедни ми, ЛилиПути.!.

  П.п. Извинения, но клавиатурата ми е вече ЕйАй интуитивна....
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?