ЦИК отвръща на удара: Обвини Денков във вмешателство, а МВР, че на своя глава е върнало машините в склада

OFFNews 28 октомври 2023 в 19:49 9358 9

брифинг

Снимка БГНЕС

Пореден епизод от размяната на удари.

Денят за размисъл се превърна в арена за размяна на обвинения. Политиците нападнаха ЦИК за отмяната на машинния вот, а комисията се опита да внуши, че е с вързани от Изборния кодекс ръце и че е спазила буквата на закона.

На пореден брифинг днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова, заобиколена от колегите си, обясни, че комисията не намира основание да промени решението си да се гласува само с хартиени бюлетини. В доклада на ДАНС имало "данни за повтаряне на процедурата за изграждане на изходния код за машините, без да има нужда от това и без това да е част от доклада на Министерството на електронното управление и докладите на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология".

Нейкова даде да се разбере, че ЦИК възприема твърденията, че е потъпкала Изборния кодекс като "вмешателство в работата на независим държавен орган".

"Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за недопустими и смятаме, че те са вмешателство в работата на независим държавен орган. А също така още повече рушат доверието в изборния процес. Нека институциите ни дадат възможност да си вършим работата, така че изборният ден да протече нормално", каза председателят на комисията.

По-рано през деня премиерът Николай Денков обяви, че серия от заблуди, в която са замесени ДАНС, ЦИК, ВАС, политици, е довела до отмяната на машинния вот. Според него внушенията са манипулативни и не кореспондират с истината. 

"Сигурен съм, че след години тези събития ще се изучават като пример за активно мероприятие", бе категоричен Денков.

Нейкова контрира, че решението на ЦИК (за отмяна на машинното гласуване) е обжалвано по съдебен ред и "всички факти и обстоятелства за това решение ще бъдат разгледани от съда". Тя уточни, че са постъпили осем жалби и всички те са депозирани пред ВАС. 

Нейкова бе категорична, че до момента в изборната комисия не е постъпвала информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС.

"Става въпрос за неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното - да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври в присъствието на представители на ЦИК в МЕУ, като финалът приключи с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК", обяви Нейкова.

По думите й след тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, е недопустимо.

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно", добави тя.

Камелия Нейкова не пропусна да нападне и МВР. Според нея ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват.

"Това, че МВР има съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране не може да се счита за дадено разрешение", посочи тя.

По-рано от вътрешното министерство обявиха, че не изнасят машините от складовете и са отговорни само за сигурността на транспорта. От думите на главния секретар на МВР Живко Коцев се разбра, че късно снощи са получили писмо от ЦИК да върнат обратно машините, откъдето са взети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

9

Панелен земеделец

29.10 2023 в 10:55

С днешна дата: 29.10.: Прословутият доклад го има във Фокус и Фрог. Той просто описва какво е правил Стойнев (обаче 2-ри път, след първо генериране на хеш-кода на 23.10. Стойнев повтаря процедурата на 25-и като снима с телефона си. Присъстващи му казват: Недей, не снимай и т.н.)
Всички нормално грамотни знаем какво са/не са машините. У нас, разбира се, с наличието на всякакви клакьори (вкл.ИТН а.к.а. чалгаджиите) - се насажда манипулирана психоза и с действието си Стойнев е дал чудесен повод да се случи - случилото се.
Питам се: Стойнев нечий агент ли е?, правителството некадърно ли е?, защо не публикуваха доклада веднага - за да се разбере, че нищо "противо-изборно" не е станало?
Не "докладващия" Дансаджия е за махане - а зам.министърът.
Наплюйте ме, но честно: разочарован съм от някои от младите, които май продължават да не разбират в каква среда се борят за промяна.

17439

8

мнение от IP

29.10 2023 в 07:32

Хора, които не разбират нищо от софтуер определят кое е допустимо и кое не. Трагичното е, че тези хора не само са некомпетентни в тази област, но и изобщо не се консултират преди да вземат решения. Другият вариант е да са политически орган, а не независим. Да си изберат по кое от двете са виновни.
Изходът: Масово гласуване днес на всички разочаровани от това нелепо решение! И при следващи парламентарни избори събиране на мнозинство за промяна на изборния кодекс в парламента.

870

7

Constanza

29.10 2023 в 03:26

user4eto, не всички до един. Трима са гласували за връщането на машините.

805

6

Peshokonya

29.10 2023 в 02:20

При нас се залита от едната в другата крайност! При добра организация може да се гласува само хартиено, само машинно или смесено! Но в Булгаристан (по-точно Циганистан) нещата никога не се получават!

723

5

user4eto

28.10 2023 в 20:53

ЦИК са за пандиза, всички до един.

8769

4

flatko

28.10 2023 в 20:32

Утре ще си проличи какъв точно народ сме. След такава наглост би трябвало да има рекордна избирателна активност и мафиотските партии да нямат никакъв шанс.

1000

3

fen4o

28.10 2023 в 20:27

Процедурата за изграждане на изходен код (компилация) може да се извърши много пъти и ако е направена правилно ще продуцира един и същ резултат (ще има един и същ hash checksum)

Това че някой е компилирал кода, означава нищо. Всеки който има достъп до него може да го направи безкрайно много пъти. До този код имат достъп всички партии. Всяка една от тях може да го разглежда и компилира.

Това което е важното е дали това което е генерирано от този процес е подписан от ключа който ЦИК имат (за което се изискват 3 пароли). Без тази стъпка машините ще отхвърлят програмата

9347

2

Анализи

28.10 2023 в 20:25

Много са нагли, вероятно имат солиден гръб от мафията. Как си позволява да казва, че има вмешателство и то от премиера. ЦИК да не е свещена крава, овладяна от мафията. Май се връщаме в началото на 90-те за да подредим отново държавата си. И никога повече да не позволяваме такива кукли , които са абсолютни лейки, да ни размахват пръст. Това е недопустимо.

4038

1

Moirae

28.10 2023 в 20:15

При последните местни избори над 660 хил. бюлетини бяха обявени за невалидни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!