Денков иска оставка в ДАНС заради манипулации с доклада, свалил машинния вот

Призова ЦИК да отмени решението си, а хората да гласуват - независимо как

Мая Младенова 28 октомври 2023 в 14:14 6030 2

Акад. Николай Денков

Снимка gov.bg

Акад. Николай Денков

Серия от заблуди, в която са замесени ДАНС, ЦИК, ВАС, политици, е довела до отмяната на машинния вот, обяви на извънреден брифинг премиерът Николай Денков.

Тези внушения нямат никакви основания, използват се манипулативно - така премиерът Николай Денков определени днес разиграващите се втори ден събития, вследствие на които бе отменено машинното гласуване утре.

Сигурен съм, че след години тези събития ще се изучават като пример за активно мероприятие, каза премиерът.

Той поиска оставката на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев, отговорен за доклада, уличил зам.-министър на електронното управление, че е снимал нерегламентирано генерирането на хешкода за машините за вота.

По думите на акад. Денков заснемането е част от процеса по удостоверяване, който прави Министерството на електронното управление. Заснемането е било заснето, по думите му, в стая, в контролиране среда, сред около 20 души.

В доклада на ДАНС се говори за видеозаписи, направени с контролирана среда, част от рутинна процедура, с която се приготвя докладът от МЕУ, с който се удостоверяват машините, каза Денков.

Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че нарочно липсва класифициране като защитена информация, добави премиерът. По думите му МС няма да публикува този доклад, за да не разпространява фалшива информация.

ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед и че решението за удостоверяване на съответствието е взето само от ресорния зам.-министъра, каза премиерът.

Той припомни и решението на ВАС (Върховния административен съд) да не гледа днес въпроса с отмяната на вота с мотив, че няма дежурни състави в събота. Този отказ според Денков също е част от "активното мероприятие".

Той призова ЦИК да отмени решението си за анулиране на машинния вот, а хората - да гласуват, независимо дали с хартия или на машина.

Ако продължи това напрежение, не виждам смисъл да продължи да има кабинет, отговори министър-председателят на журналистически въпрос.

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

2

ImBlack

28.10 2023 в 14:46

Резиденът, кремълската зеленочорапна изтривалка Радев за пореден път подкопава държавността чрез по(д)ставните си лица в службите, които уж трябва да пазят държавността, а мафията в стремежа си да "обере плодовете" на местната власт, за да засити ненаситната си лакомия и алчност , не осъзнава, че чрез ЦИК реже клона, на който е седнала!

11300

1

yoghurt

28.10 2023 в 14:34

След този ЦИ(р)К, най-добрият ход е оставка, излизане от тази комунистическа кочина, в която се оказа че пет от шест партии грухтят.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика