ЦИК мисли как да отсее новинарските сайтове за медийните пакети

OFFNews 10 октомври 2016 в 13:58 3138 0

ЦИК мисли как да отсее новинарските сайтове за медийните пакети

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще търси допълнителни критерии, по които да отсее интернет сайтовете, имащи право на медийни пакети. 

Пред OFFNews говорителят на комисията Цветозар Томов обясни, че с ревизираното решение на ЦИК не се изключват електронните сайтове. Комисията промени решението си, след като Върховният административен съд (ВАС) го отмени в частта му, изключваща интернет медиите. 

Томов поясни, че в новите текстове е взета дефиницията за медийна услуга от Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. С тях обаче не се изключват сайтовете и поясни:

Преди това беше изрично записано, че медийния пакет ще се дава само на радиа, телевизии и печатни издания. При това изброяване наистина се изключваха електроните сайтове, защото те не са нито радиа, нито телевизии, нито печатни издания. В случая има по-обща дефиниция, която моето тълкуване е, че не ги изключва.

По думите му на дневен ред е въпросът за това как ЦИК ще успее да пресее новинарските сайтове от тези, които не предоставят медийни услуги, "защото далеч не всички електронни сайтове са медии в собствения смисъл на думата". По думите на Томов е възможно да има нови допълнения към това решение на ЦИК. По думите му нагласите в Комисията са "нормалните" медии да могат да кандидатстват за получаването на медийни пакети, а "ментетата" да бъдат изключени. 

Със свое решение от петък ВАС отмени и друго решение на ЦИК, с което от медийните пакети бяха изключени регионалните медии. Според съда ЦИК дописва законодателството и разграничава „национални” от „местни” медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови