Съдът отмени скандалното решение на ЦИК за медийните пакети

OFFNews 07 октомври 2016 в 10:52 5505 1

ВАС реши: Интернет сайтовете ще имат право на медийни пакети

Върховният административен съд (ВАС) отмени частично решението на ЦИК, с което беше ограничено използването на медийните пакети на партиите само в телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“.

Решението на ЦИК, което касае агитирането за националния референдум, е отменено в частта, в която се посочва, че медийните пакети ще се отпускат само на "телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж”. 

Произнасянето на съда е по жалба на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон. 

Според решението на съда текстовете в решението ЦИК, които регламентират, че медийните пакети ще се отпускат на партии и коалиции само за „..телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж”,  "не кореспондират с нито една норма от приложимото право, поради което се явяват незаконосъобразни".

Съдът се съгласява с доводите на ЦИК, че рестрикциите са въведени, за да може да бъде контролирано харченето на средства, "но евентуалните затруднения не могат да послужат като аргумент за въвеждането на допълнителни изисквания под формата на ограничения към субектите на правоотношението в хипотезите на чл.178, ал.3 АПК" и допълва:

Неоснователен е и довода, че ЦИК е действала в условията на оперативна самостоятелност, тъй като това предполага избор от административния орган на едно от няколко законосъобразни решения на даден въпрос, но в случая такава хипотеза не е налице – допълнително въведените от ЦИК изисквания в т.2 и т.9 „…телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж” не кореспондират с нито една норма от приложимото право, поради което се явяват незаконосъобразни.

Нещо повече - съдиите заключават, че действията на ЦИК са в нарушение на принципа за съразмерност, тъй като "административният акт и неговото изпълнение засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава".

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че решението на съда ще бъде обсъдено утре на заседанието на Комисията. Вероятно то ще бъде преразгледано и прието наново с друг текст. Томов не се нае с теза по въпроса дали новите редове на решението ще включват сайтовете и регионалните медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови