Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Според съда ЦИК дописва законите и дискриминира медиите

OFFNews 10 октомври 2016 в 10:21 4262 1

Според съда ЦИК дописва законите и дискриминира медиите

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което медийните пакети се разпределят само между медии с национален обхват, е дискриминационно по отношение на регионалните медии. 

Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя второ решение на ЦИК за медийните пакети. В края на миналата седмица по жалба на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон ВАС отмени друго решение, в частта за отпусканите на новинарските сайтове средства за разяснителната кампания за референдума. ЦИК промени решението си, но без да се съобрази със съда и с него сайтовете отново бяха изключени от медийните пакети. 

С жалба на сдружението на регионалните медии се атакува решението 3 октомври, с което се регламентира медийните пакети от 40 хил. лв. за изборите за президент и вицепрезидент да се отпускат само на медии с „национален обхват” и „с национален тираж”. Според жалбоподателите тези разпоредби са издадени при липса на компетентност, при съществени нарушения на административно-производствените правила и решението противоречи на Конституцията. От сдружението на регионалните медии смятат, че ЦИК излиза от правомощията, като допълва законодателството.

Според съда ЦИК дописва законодателството и разграничава „национални” от „местни” медии.

"Предвиденото от ЦИК в двата оспорени текста за доставчици на медийни услуги „с национален обхват” и „с национален тираж” е дописване на нормативния акт", категорични са съдиите Галина Матейска, Диана Гърбатова и Светослав Славов. Те се позовават на текстове от Изборния кодекс, който предвижда провеждането на предизборната кампания да става в медии с национален, регионален и местен обхват. Съдиите се съгласяват с мнението на някои членове на ЦИК, че по този начин се дискриминират медиите, защото така се стеснява кръгът на субектите без това да е предвидено от законодателя. В решението се посочва:

Целта е да се достигне до широк кръг избиратели, а това неминуемо се постига освен с предизборна, разяснителна и информационна кампания по национални медии, и с такава по местни медии. Направеното от ЦИК разграничение на финансирането, намерило израз в приетото решение, е ограничително. Същите съображения се отнасят и за израза „националния тираж” за печатните издания. 

Според ВАС изборната администрация въвежда неравнопоставеност при електронните и печатните медии в нарушение на закона. Съдът е категоричен, че партиите, коалициите и инициативните комитети, които са регистрирали кандидати за президент и вицепрезидент, имат правото свободно да избират медия за своята предизборна агитация в предизборната си кампания. "Недопустимо е въвеждането на ограничение, което законът не предвижда", заключават съдиите.

Решението на ВАС е окончателно и с него се отменят атакуваните текстове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

1

Nik68

10.10 2016 в 12:01

Да очакваме следващия "опит"на ЦИК. На принципа ако мине... мине. Не зная защо още главния прокурор не се е самосезирал по случая Витков. Там нещата са ставаш - неставаш през три дни. Няма такава пасминаа хрантутници, като ЦИК. Некомпетентни, нагли, мързеливи - партийни марионетки.
 
X

Подкастът на OFFNews