Свърши кошмарът в "Арена Армеец", членове на СИК плашат със съд в Страсбург

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2015 в 12:36 5814 9

Снимка Сергей Антонов

Приключи кошмарът в зала "Арена Армеец", и последните протоколи от секционните избирателни комисии в София са предадени. 

След повече от денонощие опашки, напрежение, писъци, припаднали хора и линейки заложниците на чувалите с бюлетини напуснаха залата. 

Членове на СИК, които прекараха повече от денонощие в залата, са готови да търсят правата си в съда в Страсбург, съобщи бТВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 15:48

Въпрос за РЕФЕРЕНДУМ: Трябва ли държавни и общински служители (избираеми и назначаеми: президенти, депутати, министри, кметове, общински съветници, чиновници от всякакав ранг, ....), както и служителите в правоохраняващите и правораздаващите институции (съд, прокуратура, следствие, адвокати, нотариуси, частни и държавни съдии изпълнители, военни, полицаи, чекисти, разведки, УБО-джандари, .....) да НОСЯТ най-строга ЛИЧНА НАКАЗАТЕЛНА и МАТЕРИАЛНА ОТГОВОРНОСТ (до 5-та степен на родство!) БЕЗ ДАВНОСТ и БЕЗ ИМУНИТЕТИ за противоконституционни, противозаконни, неморални и криминални действия или бездействия, ощетяване на обществото в частен интерес и престъпно законотворчество?!

27.10 2015 в 15:48

Въпрос за РЕФЕРЕНДУМ: Трябва ли държавни и общински служители (избираеми и назначаеми: президенти, депутати, министри, кметове, общински съветници, чиновници от всякакав ранг, ....), както и служителите в правоохраняващите и правораздаващите институции (съд, прокуратура, следствие, адвокати, нотариуси, частни и държавни съдии изпълнители, военни, полицаи, чекисти, разведки, УБО-джандари, .....) да НОСЯТ най-строга ЛИЧНА НАКАЗАТЕЛНА и МАТЕРИАЛНА ОТГОВОРНОСТ (до 5-та степен на родство!) БЕЗ ДАВНОСТ и БЕЗ ИМУНИТЕТИ за противоконституционни, противозаконни, неморални и криминални действия или бездействия, ощетяване на обществото в частен интерес и престъпно законотворчество?!

27.10 2015 в 14:33

Трябва да съдят персонално Мая Манолова, нейна идея е закона

27.10 2015 в 14:05

В "свободна"Държава, да заключиш хиляди хора, без елементарни битови условия, а отвън -полиция! Послания с червило по прозорците:"Заключени сме, СОС,Спасете ни......"Това ли видя Света от изборите в Абсурдистан! ?Или Пиночет е организирал цялата фиеста! ?

27.10 2015 в 13:17

Това е резултар от изборния кодекс на Мая Манолова, който го прави цяла година

27.10 2015 в 13:12

Интересното е че и миналите местни избори бяха организирани и проведени от герб! и резултата пак беше същия. даже и кодекса беше техен - на онази пълничката активистка от Монтана.
Единствената разлика в сравнение със сега е че я нямаше зала Армеец и бяха в Универсиада.
И че не ги бяха заключили вътре както сега и хората си нарамваха чувалите и си се прибираха в тях да починат и поспят.
А да, и нямаше референдум.
:)))

27.10 2015 в 13:07

Абсолютно съм съгласен, но проблемът е че няма да последват масови искове в съда. Вместо това ще си побърборим още малко в медиите и това е. За това сме на тоя хал!

27.10 2015 в 12:57

За членовете на СИК не знам но тези от ОИК не знам как са издържали...

27.10 2015 в 12:55

В Страсбург не нам дали ще ги осъдат, но в български съд имат възможност определено, защото съществува една, т.нар. ДИРЕКТИВА 2003/88/ЕО относно някои аспекти на организацията на работното време, която казва:
1. „работно време“ означава всеки период, през който работникът работи на разположение на работодателя и изпълнява своята дейност или задължения, в съответствие с националното законодателство и/или практика;

2. „почивка“ означава всеки период, който не е работно време;

3. „нощно време“ означава всеки период, не по-кратък от седем часа, както е определен от националното законодателство, и който във всички случаи трябва да включва периода между полунощ и 05:00 ч.;

4. „работник, който полага нощен труд“ означава:
а) от една страна, всеки работник, който обичайно работи нощно време най-малко в продължение на три часа от ежедневното си работно време; и

б) от друга страна, всеки работник, който има вероятност нощно време да изпълнява известна част от годишното си работно време, която се определя по избор на съответната държава-членка:
i) от националното законодателство, след консултации със социалните партньори;
ii) от колективни договори или споразумения, сключени между социалните партньори на национално или регионално равнище;

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че всеки работник има право на минимална продължителност на междудневна почивка от 11 последователни часа за всеки период от 24 часа.

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че когато продължителността на работния ден е повече от шест часа, всеки работник има право на почивка, като свързаните с нея подробности, в това число продължителността и условията, при които се предоставя почивката, се определят с колективни договори или споразумения между социалните партньори или, ако не са определени по този начин, се определят от националното законодателство.

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че при съблюдаване на необходимостта от опазване на безопасността и здравето на работниците:
а) продължителността на седмичното работно време се ограничава чрез законови, подзаконови или административни разпоредби, или чрез колективни трудови договори или споразумения между социалните партньори;
б) средното работно време за всеки седемдневен период, включително извънредния труд, не надвишава 48 часа.

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че:
а) нормалната продължителност на работното време на работниците, които полагат нощен труд, не надвишават средно осем часа за всеки 24-часов период;
б) работниците, които полагат нощен труд, и чиято работа е свързана с особени рискове или физическо или умствено натоварване, не работят повече от осем часа за всеки период от 24 часа, през който полагат нощен труд.
По смисъла на буква б), работата, която предполага особени рискове или физическо или умствено натоварване се определя от националното законодателство и/или практика, или от колективни трудови договори или споразумения между социалните партньори,

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че работодател, който възнамерява да организира работата по определен режим, спазва общия принцип за адаптиране на работата към работника, по-специално с оглед облекчаване на монотонната работа и предварително нормираната работа, в зависимост от вида дейност, както и от изискванията за безопасност и опазване на здравето, особено по отношение на почивките през работно време.

никой работодател не изисква от работник да работи средно повече от 48 часа през период от седем дни, изчислени за референтния период, посочен в член 16, буква б), освен ако преди това е получил съгласието на работника да извършва такава работа;

Сега се сетете, колко от тези разпоредби бяха нарушени последните 2 дни. Като имате предвид, че работата на член на СИК започва поне 1 час преди началото на изборния ден.