Кошмарът в "Арена Армеец" пред финал, ГЕРБ видя нов "Костинброд"

OFFNews 27 октомври 2015 в 08:03 5282 9

Близо 300 души останаха да отчитат бюлетините и протоколите от секционните избирателни комисии в столичната "Арена Армеец" . Това разказаха членове на СИК, които излязоха тази сутрин от залата по Нова тв. 

„52 часа ни отнеха изборите, през които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала”, разказа един от мъжете. „Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите”, обясни друг член на СИК. 

„Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души”, допълва трети член на СИК.

„Бумащина и безмислени дейности, което могат да бъдат съкратени наполовина”, обобщиха хората и обвиниха промените в Изборния кодекс за ситуацията, включвайки в това число наличието на преференции в бюлетината.

„При попълване на протоколите, от указанията трудно се разбираше какво точно се попълва. В „Люлин” в нашата секция бяхме готови около 12-12:30 ч., но тогава стана ясно, че се иска за всички застъпници протоколите да бъдат подписани от всички членове. Забавиха ни принтерите. Приключихме към 2:30-3 часа сутринта”, оплака се член на секционна избирателна комисия, който едва тази сутрин успя да излезе от зала „Арена Армеец”. 

Хората разказваха, че вътре периодично минавали носилки, които изнасяли хора. 

Десислава Атанасова: Това е нов "Костинброд"

Това е нов сценарий „Костинброд””, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея това, което се случва не е случайно, а е заложено в изборния кодекс.

Според закона, писан от бившия депутат Мая Манолова, 19 души трябва да обработват протоколи на повече от 1500 секции. „Тази година, пак заради кодекса „Мая Манолова” избираме и кмет на кметство, районните кметове”, коментира Атанасова.

Тя припомни, че още през август от Столична община е поискано увеличаване на членовете на Общинската избирателна комисия. „ЦИК трябва моментално да подаде оставка”, коментира още Атанасова и изрази опасения, че случващото се ще създаде проблеми пред предстоящите балотажи. 

Говорителят на ЦИК: Да се съкрати мандата на Централна избирателна комисия 

„Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала „Арена Армеец”. Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона.

„Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията, но тя не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона”, обясни Цветозар Томов. Според него кошмарът в "Арена Армеец" ще приключи до няколко часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!