Карат 50 легла за 5-те хиляди души, затворени в "Арена Армеец"

ОFFNews 26 октомври 2015 в 19:41 10247 6

Снимка БГНЕС

Едно от стъклата в залата.

ЦИК е разпоредила към зала "Арена Армеец" да бъдат закарани 50 походни легла, на които да се редуват да лягат близо петте хиляди души от секционните комисии, които са затворени без право да излизат вече близо 24 часа.

Членовете на комисиите са започнали работа още от вчера сутринта, а чувалите с бюлетините са носени до 02:00 часа днес сутринта, като досега през преброяване са минали 1000 от общо около 1700 комисии. Това значи, че хората са оставени без сън повече от 24 часа, а по всичко личи, че ги чакат още дълги часове.

Очевидец разказа, че хората вътре са зомбирани и крайно изнервени от безсънието и некомфортността на ситуацията. Там има възрастни хора и такива с патерици, които обаче вместо да им бъде помагано от останалите и да бъдат пуснати напред, са оставени да чакат. ЦИК носи на хората храна и вода, но не и цигари, което допълнително изнервя пушачите. 

Освен неразборията организацията на проверката е тромава, защото има 4 протокола за проверка, които трябва да минат на предварителна проверка през 48 компютъра, а след това биват обработени на ръка от 17 души, а не от близо 40, както е било предни години. Решението за намалянето на проверителите е на Мая Манолова и то забавя страшно много процедурата.

В протоколите има много допуснати грешки, вероятно защото хората в комисиите не са добре запознати с тях и биват връщани за грешки в тях. В една от комисиите третият човек е отишал за кафе и повече не се върнал, а друг член е в болница, като останалите хора се надяват това да не е проблем за тях и да ги върнат.

Освен това хилядите хора са откъснати от света - без телевизия, новини от външния свят, забавление. На големите екрани в "Арена"-та се показват само поредните номера, които трябва да бъдат проверени, без да тях да се пусне филм, телевизия или друго развлечение.

От снощи ситуацията в зала „Арена Армеец“, където секционните комисии предават протоколите си, ескалира. Една жена дори пометна, а още 6 човека са в болница.

Около 5000 членове на комисии се намират все още в залата. Вратите са заключени, а напрежението нараства. Хората вътре скандиарт "Убийци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови