Сашо Симов измества Курумбашев с преференция

ОFFNews 27 май 2014 в 16:18 26229 27

Александър Симов
Александър Симов

Александър Симов измества четвъртия в листата на БСП Петър Курумбашев благодарение на преференциалния вот и влиза в Европарламента, научи OFFNews.

Тъй като данните от ЦИК се бавят, сътрудници от БСП броят преференциите една по една паралелно. Тяхното проучване показва, че над 27 000 преференции са дадени за Симов, научи OFFNews.

Не мога да кажа дали е вярно, чувам подобни неща, но още не смея да се зарадвам, каза пред OFFNews кандидатът, който е под номер 8 в листата на Коалиция за България.

По-късно днес обаче Мая Манолова заяви пред БНТ, че Александър Симов със сигурност не влиза като депутат в Европейския парламент. Тя каза, че Симов е събрал 5 000 гласа, което е 1,5 % от необходимите 5 - напълно недостатъчно, за да бъде избран като депутат чрез преференция.

Вчера стана ясно, че 15-ия в листата на червените Момчил Неков измества шестата в листата Достена Лаверн.

КБ спечели 4 мандата за Европейския парламент. Първият в листата, Сергей Станишев, предварително обяви, че няма да стане евродепутат. Втори и трети са Илияна Йотова и Георги Пирински, които влизат. Освен тях двамата и кандидатът с най-висок преференциален вот - Момчил Неков - остава само един свободен мандат. Досега се смята, че той отива при четвъртия в листата - Петър Курумбашев

Курумбашев подаде и оставка от Народното събрание считайки, че е на избираемо място за ЕП.

При напускането си той посочи, че ще се отдаде изцяло на предизборната кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!