Мая Манолова: Александър Симов не влиза в Европейския парламент

OFFNews 27 май 2014 в 18:48 13750 19

Мая Манолова.
Мая Манолова.

Мая Манолова заяви пред БНТ, че Александър Симов със сигурност не влиза като депутат в Европейския парламент, измествайки Петър Курумбашев чрез преференциалния вот.

Тя каза, че Симов е събрал 5 000 гласа, което е 1,5 % от необходимите 5 - напълно недостатъчно, за да бъде избран като депутат чрез преференция.

Що се отнася до влизането в Европарламента на станалия известен като номер 15 – Момчил Неков, след като получи повече преференциален вот отколкото лидера на листата Сергей Станишев, Манолова призна, че е станала техническа грешка.

Избирателите на БСП не са били наясно с конкретната функция на цифрите от 1 до 15, служещи за преференциално гласуване, и просто са препотвърдили избора си на партия, тъй като това беше и номерът, под който БСП се яви на изборите, обясни социалистката.

Манолова бързо добави, че объркването не е било присъщо само за избирателите на Столетницата, но и за десетки хиляди поддръжници на другите партии.

Тя все пак каза, че смята преференцията за нещо хубаво, но слабата разяснителна кампания е причинила объркване.

Мая Манолова коментира слабия резултат на БСП с това, че избирателите на социалистите просто не са сметнали евроизборите за достатъчно важни и затова не са гласували.

Тя обаче смята, че разликата от 600 000 гласа между БСП и ГЕРБ не била голяма, и изрази увереност, че ако изборите бяха за българския парламент, резултатите са щели да бъдат много по-различни.

Социалистката се похвали, че нейната партия за пореден пети път побеждава основния си противник ГЕРБ по брой гласове в Кюстендилска област, но в самия град Кюстендил губи едва с няколко десетки гласа, което по думите й е незначителна разлика.

Въпреки победата Манолова е недоволна от ниската избирателна активност в Кюстендилска област, а и на държавно ниво, защото тя лично е обиколила цялата област и настроенията определено са били в полза на БСП.

„Сигурна съм, че в момента хората, които ни подкрепят, но не са гласували за нас, съжаляват“, каза тя.

Манолова сподели, че не смята, че част от електората на БСП е гласувал за АБВ. А проруското настроение на АБВ и „Атака“ е било само в техен ущърб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!