Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика- плащаме 60% политически данък върху енергията

OFFNews 23 октомври 2021 в 10:50 10178 1

Целта на левите (независимо как иначе се определят) партии в ЕС през последните години беше да няма добив на въглища, газ и нефт на нашия континент, да бъдат спрени проучванията на всякакви находища, а добивът в съществуващите да стане толкова скъп, че да е невъзможно да бъдат експлоатирани. Днес това вече е факт. Европейската левица, заедно с Европейската народна партия, където послушен член е ГЕРБ, победиха и наложиха своята воля. Сега жънем техните резултати. А те са - плащаме 60% политически данък върху енергията, която, разбира се не излита в небето да се бори с въглеродните емисии, а влиза в джобовете на конкретни собственици на фирми от бранша. Това е истинската причина за поскъпването на тока и българските партии и правителства са съпричастни към тази отговорност.

Ако прочетем предизборните програми на ГЕРБ и Демократична България от преди няколко месеца ще видим, че всъщност техните обещания днес са реализирани, като въвеждането на този данък, и са сред преките причини за скока на енергията с 60%. Днес Европа и ние живеем в условията на победила лява политика. Това постигнаха, докато ни обясняват, че нямало ляво и дясно. Има ляво, ето го - то е 60% по-скъп живот с политическо решение на европейските лидери. Това е лявото, това няма нищо общо със свободната икономика, с конкурентния пазар и с ненамесата на политиката и държавата в бизнеса.

Национално обединение на десницата казва - възможност за намаляване на цените има и тя е в използването на собствени енерговъзобновяеми източници и скъсване на тясната енергийна зависимост само от руския газ. Проблемът е, че целта на огромна част от управленията през последните години беше България да няма друг източник, освен руски газ.

Национално обединение на десницата настоява България да въведе мораториум върху този политически данък за 1 година. В това време да се завърши трасето Комотини - Стара Загора, което може още в началото на февруари да започне да доставя евтин газ от Азербайджан, и незабавно да инвестира в завършването на каскадата на Горна „Арда“ и ПАВЕЦ „Чаира“ и електроцентралата Никопол - Турну Мъгуреле, за които нито едно правителство няма отговор защо са спрени, освен очевидния, за да не конкурират с ниските си цени руския газ. Това аз наричам „обмислена кражба от джоба на всеки българин“.

И всичко това е свързано и с огромната тема за кражбите в България. Днес много говорят, но истинските кражби са всички публични системи, които без контрол пилеят парите на хората. И когато аз като министър се опитах да спра това и да въведа истински контрол върху начина, по който се харчат парите на българите за здравеопазване, веднага бях даден на прокуратурата, а въведеният контрол беше отхвърлен и прекратен. Защото това е отработена система и всеки, който се опитва да я наруши веднага бива наказан. Тази система се държи от задкулисието, създадено от бившата номенклатура на БКП и ДС. Затова Национално обединение на десницата настоява за лустрация или български закон „Магнитски“, който да защити парите на данъкоплатците и държавата от фирмите и корупционните схеми на мошениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

23.10 2021 в 11:56

Тая текезесарска гугутка прекалява с глупостите си. За какво завършване на интерконектор бае, след като банкянския айдук не го завърши 11 години (помня как още като стана премиер плещеше как ей сега ще е готов)? Какъв евтин азерски газ, след като самият Азербайджан не може да си покрие пиковете на потребление, и купува от руснаците? От находищата в Каспийско море до България са 2000км, повечето са през територията на Турция, която начислява и на без това скъпия им газ своите транзитни такси, докато руският газ идва от 1000км, 90% от които под Черно море? Къде е американския евтин газ до Александруполис, май замина за Китай, Корея и Япония?