ЦИК прехвърли отговорността на ''Сиела Норма'' - поставили в риск машинното гласуване

Миналата седмица председателят на "Сиела Норма" обвини ЦИК, че умишлено е забавила удостоверяването на машинния вот

OFFNews 13 ноември 2023 в 14:48 5445 6

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг в парламента

Централната избирателна комисия твърди, че изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров не е подписал договора и не е предал софтуера за местните избори на ЦИК в периода 3-15 октомври, което е поставило в риск провеждането на машинното гласуване.

В право на отговор пред bTV Централната избирателна комисия се защити от твърденията, че умишлено е попречила на машинното гласуване на първи тур на местните избори. Миналата седмица Веселин Тодоров заяви, че председателят на ЦИК Камелия Нейкова е направила "неверни и подвеждащи твърдения" по време на медийно участие. Тодоров обвинява ЦИК, че умишлено е забавила удостоверяването на машинния вот.

От ЦИК отричат, че са взели решението за отмяна на машинното гласуване на първи тур без получено писмо от Министерство на електронното управление (МЕУ) и без да изчакат срока 17 часа в предизборния ден. Те посочват, че Изборният кодекс (ИК) не съдържа разпоредба, която определя краен срок – ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието.

ЦИК твърди, че са взели решението си за отмяна на машинния вот, след като министърът на електронното управление Александър Йоловски обявил, че процедурата по удостоверяване на съответствието не е приключила.

"Не отговаря на истината твърдението, че ЦИК умишлено бави сроковете за осигуряване на машинно гласуване и че ръководството е забавило предаването на машините и софтуера за удостоверяване до 16.10.2023 г., а изборите са насрочени посред лято. От 09.06. до 25.07.2023 г. ЦИК многократно е питала министър-председателя за софтуерното осигуряване на машинното гласуване. През август, със съдействието на вицепремиера и министъра на финансите, ЦИК проведе среща със създателя на софтуера за машинно гласуване Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В., на която Смартматик заяви, че ще предостави изключителните си права върху създадения от тях софтуер за гласуване на местни избори на „Сиела Норма" АД. На 13.09.2023 г. ЦИК получи лицензионното споразумение, с което Смартматик предоставя изключителните права на „Сиела Норма" АД, което е основание за обявяване на обществената поръчка за надграждане на софтуера. С решение от 15.09.2023 г. ЦИК покани „Сиела Норма" АД за участие в обществената поръчка, а на 03.10.2023 г. определи „Сиела Норма" АД за изпълнител на дейностите по надграждане на софтуера", заявяват от комисията.

Те обвиняват изпълнителния директор на "Сиела Норма", че от 3 до 15 октомври не е подписал договора и не е предал софтуера за местните избори на ЦИК, което е поставило в риск провеждането на машинното гласуване. Това се е случило чак на 16 октомври, след което комисията е дала софтуера на МЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) за удостоверяване.

ЦИК отричат и твърденията, че умишлено са поръчали нестандартна, некачествена хартия, която не отговаря на техническите характеристики, с цел да увредят машините. Те напомнят, че според закона Печатницата на БНБ доставя специализираната хартия за машинно гласуване. Оттам са предупредили още през април, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност, твърдят ЦИК.

Те посочват, че в две отделни лаборатории - Институтът по целулоза и хартия и Научноизследователският сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет, е било установено, че хартията отговаря на изискванията на производителя на машините.

"ЦИК е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ, на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини, при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи констатират съответствие", пишат от ЦИК в правото си на отговор.

Те също така отричат твърденията, че с месеци са бавели плащанията по договорите, сключени със „Сиела Норма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

6

pisnamiotmutri

15.12 2023 в 23:06

Пушилка. 1 ден след изборите се поприказва и затвориха темата. Толкова за промяната.

7925

5

Trabajo

06.12 2023 в 21:30

тези трябва да ги оставим да говорят, да чуем още версии.
евентуално може да стигнат и до Испанския Диспечер.

22548

4

dolivo

14.11 2023 в 07:49

в интерес на истината, не само с лелки вредни, но и чичковци е пълно вредни и безполезни.

чиновниците трябва мнооого изкъсо да се държат, инак се окопават и изнагляват.

а тая е специфичен бушон на хартиената коалиция

12407

3

Bad Horse

13.11 2023 в 19:20

Държавната администрация е пълна с лелки на средна възраст, които за НИЩО не стават. Но търпят всякакъв тормоз, всякаква скука, не ги притеснява безполезността на живота им и на системата, в която зъбни са колелца. И пари много не взимат.

И те знаят, че за НИЩО полезно не стават и нямат шанс в частната сфера. Затова си живуркат кротко, вегетират, като цялата държавна структура.

900

2

нещото

13.11 2023 в 19:00

ЦИК са отговорни за всички проблеми по време на изборите!
Изборите са тяхна отговорност и ничия друга. Да си поемат отговорността и да бъдат санкционирани финансово. Големите заплати които взимат са абсолютно незслужени. Прав е премиерът да иска смяната на цялото ръководство на ЦИК !!!

-1650

1

ob1

13.11 2023 в 15:17

Тая вредна п@ч@ ще спре ли да бълва отровните си лъжи?
 
X

Да помогнем на украинските деца!