Дядо и внук начело на ИК в Банкя: ПП-ДБ обжалват резултатите от първия тур в бастиона на Борисов

В момента разликата между кандидата на ПП-ДБ и на "Възраждане" е само 2 гласа. Победител в изборите е Рангел Марков от ГЕРБ-СДС

Ружа Райчева 13 ноември 2023 в 13:20 6216 2

Невалидна бюлетина на първи тур

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Невалидна бюлетина на първи тур

Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София) подадоха жалба срещу изборния резултат от първия тур в район Банкя до Административния съд в София, съобщиха от пресцентъра на обединението.

Тъй като Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинния вот два дни преди местните избори, на първи тур се гласува с хартиени бюлетини. В Банкя разликата между кандидатите за районни кметове на "Възраждане" Антон Бранков и на Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София) Георги Атанасов е само 2 гласа.

Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната жалба за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов - 686 гласа, а Антон Бранков - 652 гласа. В момента Марков има 1733 гласа, Бранков - 737, а Атанасов - 735 гласа.

ПП-ДБ твърдят, че изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на зам.-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК от ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

"Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати", гласи жалбата.

След края на втори тур лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини ПП-ДБ, че "играели" с "Възраждане" на места, като конкретно посочи родната му Банкя. По думите му ПП-ДБ и "Възраждане" били платили, включително и с есемеси, за да бият ГЕРБ в Банкя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!