Кадиев: Искам да съм кмет, зад който не наднича Борисов

Юлиана Ончева 12 октомври 2015 в 08:36 3174 17

Г -н Кадиев, кои са основните ви опоненти за кметския пост в София? 

Аз се боря не против някого, а се боря „за“. Боря се за една по-добра София, каквато заслужаваме, боря се за доверието на хората и за подкрепа на идеите си, за прекратяване на застрояването в паркове и зелени площи, за изграждане на вътрешнокварталните улици и тротоари, за повече сигурност в града, за включване на гражданите в управлението. Хората, борещи се за това, не са мои опоненти. Съвсем естествено, за да стане това, трябва да премахнем моделa на управление на ГЕРБ в София, който разреши строежите в Борисовата градина, който изостави кварталите, който изгони гражданите от заседанията на Общинския съвет. 

Какво различно предлага вашата програма за управление на София, обявихте се за алтернатива на Йорданка Фандъкова? 

ГЕРБ управлява София от 10 години. Малко е късно тепърва да дават обещания. Сега от г-жа Фандъкова чуваме само „ще направим София зелена“, „ще ремонтираме кварталните улици“.

А къде бяха досега? Какво правиха досега, че едва сега се сетиха, че живеят хора и извън центъра на града. Вместо зелена София, виждаме разрешителни за строежи в парковете. Аз бях единственият общински съветник, гласувал против Общия устройствен план на Диков. Бях първият, който се възпротиви срещу застрояването на парка зад „Софияленд“ и инициирах подписка за спирането на строежа. Преди месец поисках от министър Павлова и кмета г-жа Фандъкова да замразят строежа до ново решение на общинския съвет. Нищо не се случи. Просто някой е взел пари и не иска да ги връща.

Като кмет на София,ще спра застрояването в зелените площи. Готови сме с промени в Общия устройствен план така, че да не позволи предвидените от ГЕРБ строежи в Борисовата градина, Южен, Западен или Студентски парк.
Основната разлика между моето управление и това на г-жа Фандъкова е, че аз никога не съм бил фасада за корупцията, не съм я подминавал мълчаливо. Изправих се и срещу собствения си председател Станишев заради Пеевски. След мои сигнали бяха отстранени за корупция двама районни кмета и шефът на Софийски имоти. Спрях сделката с „Карат-С“, с която Столична община се опита да им подари 3.5 млн. лв. Като спрем корупцията, ще има пари за повече. Така, с ефективно разходване на финансите, ще успеем да работим много по-бързо за повече резултати.

От кампанията ви във Фейсбук прави впечатление, че акцентирате на конкретни проблеми в кварталите – това предизборна стратегия ли е?

Последните години администрацията на ГЕРБ напълно забрави кварталите. Хвалят се, че за последните 4 години са ремонтирали 130 км улици при 2700 км в София. Проста сметка ни показва, че с това темпо ще им трябват 83 години, за да ремонтират всички улици в града! Време е кметът да обърне внимание на местата, където реално живеят хората, където пазаруват, където се разхождат децата ни. Улиците са разбити, тротоарите липсват или са превзети от коли. Няма паркинги, затова колите са в зелените площи, няма детски площадки. Това ги вълнува хората. А ГЕРБ се хвали, че 4 години подред ремонтират Витошка. И тук дори не споменаваме за следващите нива – развитие на собствена идентичност на кварталите, обособяване на квартални центрове със собствен облик и с културни и спортни мероприятия в кварталите.

Защо поканихте кандидатите за кметове на столицата на мача на ЦСКА и Бистришките тигри, а не на срещата между България и Азербайджан например, тя е по-скоро?

Защото мачът ЦСКА и Бистришките тигри е символичен. ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив-София, Академик са символ на града. Ето така този мач стана символ на проблемите в българския спорт. Управляващите изоставиха спорта и сега сме свидетели на абсурдната картина отборът с участието на българския премиер да играе срещу един от грандовете на българския спорт, когато ЦСКА фалира и изпадна във В група. Вместо да се развива, спортът ни потъва. Общината изцяло отсъства. В общинския бюджет на столичанин се пада по 1.10 лева на година за спорт!

БСП ви обвинява, че помагате на ГЕРБ като откъсвате гласове от избирателите на проф. Михаил Мирчев?

Станишев и Миков ме обвиняват, не БСП. Хората от БСП ме познават, знаят, че не съм интригант, не се крия по листите, не подминавам нито една битка. Не тичам да ставам депутат в Сливен или Плевен, когато съм подреден девети в София. Цялото ръководство на градската организация на БСП се намести в листата и изкараха кандидат, който дори не е член на БСП, а и очевидно Столична община не му е сила.

Ако някой помогна на ГЕРБ, това е Станишев, когато ни натресе Пеевски. Той заслужава часовник от Борисов, не Цветанов.

Ако някой сега помага на Фандъкова е градската организация на БСП със страха си. Явих се на тези избори, именно защото основните партии не издигнаха силен кандидат. Доказал съм, че съм последователна алтернатива на това управление, борил съм се срещу тях през последните 8 години. Уволнените общински служители и прекратените скандални корупционни сделки са доказателство за това. Дадох Фандъкова на прокурор 2 пъти, същото направих и с гл. арх. Диков. Борих се с ГЕРБ всички тези години. Вие да ми дадете един пример как Миков лично се бори с ГЕРБ?

Срещате ли критични към вас социалисти на срещите с избиратели, какво ви казват хората?

В тази кампания акцентирам на срещите с реални хора – непринудени, живи срещи. Масово хората в кварталите казват, че не виждат промяна в местата, където живеят и искат да видят радикална промяна в града си. Ремонтирането на улиците, тротоарите, изграждането на детски площадки, запазването на зелените площи не са нито леви, нито десни. Затова не деля хората на социалисти, бивши социалисти, костовисти и т.н. В голямата си част хората се отнасят позитивно към това, че се е включил кандидат с ясна визия за София. Така получават право на избор. Защото е важно да се гласува и моята кандидатура им дава нова възможност.

За трети път се кандидатирате за кмет на столицата, защо смятате, че този път ще успеете?

Защото предлагам по-добра и ефективна форма на управление на града. По-професионална, по-некорумпирана, по-дългосрочна. Градът боксува по ключови въпроси. Идеята „София – зелен град“ се отдалечава след всеки строеж в парк, въздухът остава един от най-мръсните в ЕС, София не става по-сигурна, нито с по-ясно насочено развитие. Още изпълняваме планове за развитие от времето на Живков. Къде са нашите планове за след 30 години?
Кметът г-жа Фандъкова в момента е красива фасада, зад която са се вкоренили корупция и некомпетентност. Аз предлагам алтернатива – честно, прозрачно и ефективно управление. Без Борисов или който и да е друг да наднича зад мен.

Какви изводи ще си направите за БСП, ако получите повече гласове от Мирчев в София?

Аз съм ляв по душа и от тази ми идеология никой не може да ме изключи.
Няма как да съм против хората на БСП, баща ми от 60 години е член.
Изводите за ръководството на БСП съм си ги направил, когато тръгнаха да ме изключват заради... внесен закон. И 24 депутати подкрепиха тази глупост.
В това ръководство още са онези, дето ни насадиха Пеевски, и онези, дето направиха заменки за хиляди декари по морето, и онези, дето правиха далавери по общините. Те ме изключват?

Кой финансира кампанията ви, коалиция „Сердика“, която стои зад вас, или поемате сам разходите си?

В по-голяма степен коалицията, но имам и личен принос. Ще видите всичко в отчетите ни. Не купуваме гласове, така че каквото видите в отчета- това е.

Владеете пет езика, сред тях виетнамски, имате магистратури от Москва, от Университета Лестър, Великобритания, от Харвард, разбирате от финанси – защо се занимавате с политика?

Защото вярвам, че с политика трябва да се занимават хора, които имат ясна визия и могат да дадат собствен пример. Образовани хора. Хора, които нямат нужда от политиката, за да се изхранват, а я приемат като кауза. Хора, влизащи в политиката не за да променят собствения си живот, а за да се борят да подобрят живота на всички.
За разлика от министър Горанов, който напусна Парламента, защото 3 000 лв не му стигаха да издържа семейството си, аз съм в политиката заради хората, които са ме избрали. За да защитавам техните интереси и да се боря за нов начин на правене на политика у нас.

Ще останете ли депутат след местния вот?

Боря се да бъда кмет на София след местния вот. Сега не мисля за вариант връщане в парламента.

Кажете на хората защо да гласуват за вас така, че да ви чуят.

На първо място, гласувайте! Това ще ни спаси от купения и корпоративен вот. Напук на партийните централи, стремящи се към ниска избирателна активност.
И ме подкрепете, ако ви харесва какво съм правил досега и какво предлагам за София.
С открито сърце поемам ангажимент за честно, ефективно, прозрачно, не-партийно управление. За спиране на всякакво строителство в паркове и градинки, за измиване на София, за сигурност и нов облик на вашия квартал. И съм убеден, че заедно ще го постигнем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

18

KumaLisa

19.10 2016 в 00:20

Фандъкова е класа. Вече безспорна. Освен това винаги може да осигурява пари за София докато бате Боце е на власт. Мен това ме устройва. Вижда се какво прави и то е много.