Гражданският съвет на РБ призова да се гласува анти-Радев

OFFNews 08 ноември 2016 в 15:48 11100 4

Гражданският съвет на РБ призова да се гласува за Цачева

Членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок призова избирателите да гласуват анти-Радев, без да уточняват дали това означава глас за Цецка Цачева или да се попълни квадратчето "Не подкрепям никого". В декларацията се посочва, че българските граждани трябва да проявят активност и да гласуват, "за да не допуснем провалилата се партия на Станишев и Първанов, партията избрала Орешарски и Пеевски, да се промъкне отново през задния вход на политическата сцена".

В текста се посочва също, че кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков трябва да прояви национално отговорна позиция и да се срещне с кандидата, "когото българските гласоподаватели посочиха като опонент на БСП в предстоящия балотаж". По-рано днес Трайков потвърди, че ще има среща с Цецка Цачева.

Позицията на Гражданския съвет донякъде се разминава с тази на Трайков, който по-рано днес заяви, че не смята да призовава избирателите си да подкрепят един или друг кандидат. 

Ето и пълния текст на декларацията: 

1. Членовете на Гражданския съвет изказват благодарност към всички граждани в България и по света, които подкрепиха с гласовете си номинираните от нас претенденти в президентската кампания. Благодарим на г-н Трайчо Трайков и ген. Съби Събев за непоколебимото отстояване на позицията за силна и свободна България. Благодарим за достойния резултат, който доказва, че истинската демократична десница има стабилно ядро от осъзнати, компетентни и готови за борба представители.

2. По повод предстоящия втори тур на президентските избори, членовете на Гражданския съвет изразяват своята решителна позиция против кандидата на БСП, който, заедно с подкрепящата го прокремълска партия, открито съдейства за реставрацията на порочните тоталитарни модели, набираща сила в глобален план. За нас е абсолютно неприемливо България да загуби своята извоювана демократична независимост, основана на споделени евроатлантически ценности и за пореден път да попадне в плен при наследниците на тези, които с идеологически манипулации, лъжи и репресии предадоха националните идеали и поставиха българските граждани на колене за десетилетия наред. И днес плащаме цената на техните престъпления, като по един или друг начин – с корупционни сделки и прокарване на чужди интереси – те продължават да ги извършват. Призоваваме всички наши съмишленици да се противопоставят активно на опита между нас и свободния свят отново да бъде издигната стената, разрушена преди 27 години.

3. С оглед напрегнатия външен и вътрешен политически контекст, Гражданският съвет смята, че национално отговорната позиция изисква г-н Трайчо Трайков да отговори на поканата за среща, отправена към него от кандидата, когото българските гласоподаватели посочиха като опонент на БСП в предстоящия балотаж. За разлика от някои политически лидери, Гражданският съвет е наясно, че демократичният вот се заслужава, а не се продава и затова препоръчваме на нашия кандидат г-н Трайков да изиска публичен ангажимент за радикална съдебна реформа, включително на прокуратурата, за законови инициативи срещу корупцията и монополите, за защита на българските приоритети в ЕС и НАТО.

4. Призоваваме българските граждани да бъдат активни и да гласуват, за да не допуснем провалилата се партия на Станишев и Първанов, партията избрала Орешарски и Пеевски, да се промъкне отново през задния вход на политическата сцена! Само по този начин България няма да бъде върната в миналото, а ще продължи европейския си път.

Декларацията е подписана от: 

Гроздан Караджов
Мартин Димитров
Петър Славов
Иван К. Иванов
д-р Георги Ганев
Стоян Радев
проф. Михаил Неделчев
Пламен Даракчиев
Евгени Кънев
проф. Тодор Танев
Юлиана Николова
Владимир Стойчев
Валерия Кардашевска
д-р Атанас Славов
Виолета Панайотова
Гергана Николова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови