Джамбазки: София е пълна с арабски анклави и цигански автономии

Калоян Константинов 21 октомври 2015 в 16:16 13135 9

Ангел Джамбазки.

"Центърът на София се превръща в Малката Арабия, покрайнините му стават изключително несигурни, има страшно много цигански автономии, казвам го съвсем спокойно с тази дума, а не с лицемерната, която използват другите". 

Това заяви в интервю за OFFNews кандидатът за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки.

Какви са проблемите на столицата, които искате да решите?

Основната причина за моята кандидатура и участието на ВМРО на местните избори в София е липсата на ред в този град. За нас големият проблем е, че центърът на София се превръща в Малката Арабия, покрайнините му стават изключително несигурни, има страшно много цигански автономии, казвам го съвсем спокойно с тази дума, а не с лицемерната, която използват другите.

Нашето желание е да живеем нормално и сигурно в града си, какво означава това - това означава да има повече общинска полиция, да бъдат премахнати незабавно всички незаконни постройки, без значение дали са на бедни или на богати хора, и без значение дали хората, които са ги построили, се смятат принадлежащи към някакво малцинство. Защото според нас черпенето на права и привилегии от произхода е дискриминация. Ако някой човек претендира, че може да си построи къща, защото се е родил някакъв и да не спазва законите - това е дискриминация спрямо обикновените български граждани.

Мога да изброя от опита ми като съветник повече от 40 незаконни махали, гета, катуни, както искате ги наричайте. Можем да започнем с най-скандалните от тях - "Захарна фабрика", "Баталова воденица", ул. "Зайчар", ул. "Татарли", Виетнамските общежития, "Факултета", "Филиповци", "Христо Ботев" и още десетки други. По границите на тези автономии хората живеят като в "Ислямска държава", като на война - нямат сигурност, нямат осветление, притесняват се за жените, майките и дъщерите си да не бъдат убити, ограбени, да не ги причака някой в тъмното да им открадне чантата и обеците с все ушите и др. такива социално-битови огромни проблеми.

Проблемът за нас е, че администрацията в София и изобщо властта в България не смее да формулира точно тези проблеми, защото се притеснява от различните грантови природо и човекозащитни организации, които не представляват никаква обществена тежест, но за сметка на това са изключително кресливи и вресливи до Бога. А трябва да се направи следното нещо - да се премахнат незаконните постройки, там, където се ползва ток и вода, без да се плащат, да бъдат спрени. Например в кв. "Филиповци" според признание на анкетна комисия на НС в този квартал всяка година се губят по 3 милиона кубически метра вода, които ние плащаме, никой друг не ги плаща. И ни обясняват, че това е техническа загуба, ами не е, това е търговска загуба, защото жителите на тези квартали не са си платили водата, защото смятат, че това им се дължи поради причината, че са се родили каквито са. Това е дискриминация.

Споменахте нелегалните имигранти в града, как трябва да се реагира на това?

По отношение на нелегалните имигранти - няма нормална столица в света, в чийто центъра да има хостели, бардаци, бордеи и други подобни, които да се превръщат в анклави на хора, които не споделят нашите ценности, разбиране за ред и закон, нашият начин на живот. Предложението на ВМРО, моето и на останалите общински съветници, които се надяваме да бъдат избрани, е всички общежития за нелегални имигранти и т.н. да бъдат махнати от този град и да бъдат пратени там, където им е мястото, а именно на граничната бразда.

Защото нали всички лицемери твърдят, че това са бежанци, ако те наистина са такива, ще пожелаят да се върнат в родината си, когато свърши проблемът в тяхната родина. Тоест трябва да са най-близо да границата, за да могат бързо да се върнат. Няма логика да се създава главоболие за хората във "Военна рампа", "Враждебна", "Овча купел" и центъра.

Престъпността в центъра ескалира, каквото и да говорят лицемерите. Всяка вечер има сбивания между т.нар. бежанци, а иначе нелегални имигранти, хора, които не са от Сирия, а са от Ирак, Афганистан. Те са трафиканти, бият се помежду си, те не споделят нашият начин на животи и създават изключително тежка криминогенна обстановка, на това нещо трябва да бъде сложено край, то е абсолютно ненормално. Не приемам за нормално този начин на живот.

Как ще се реши проблемът с кражбите на ток, вода и т.н.?

Това е свързано с друга цел, която сме отстоявали много пъти, а именно борбата с монополите. Например "Софийска вода" - престъпно приватизирана фирма, която е източила милиони левове от джобовете на софиянци и не ги е вкарала в българската икономика, а някъде навън. Фирма, която продължава да граби една част от населението на София, например цялата Северна дъга - районите около "Връбница", Нови Искър, "Кремиковци", населените места, в които плащат за пречистване на канални води, а нямат канализация, представете си каква наглост. Там хората са принудени да плащат най-малко 150 лв. на месец, за да извикат машина, която да почисти техните септични ями. И това продължава в 2015 г., "Софийска вода" не си е помръднала пръста да прави тези инфраструктурни проекти.

Друго нещо, в цялата Витошка яка непрекъснато спира тока, това е вина на ЧЕЗ. Тези хора трябва да бъдат санкционирани непрекъснато дотогава, докогато започнат да спазват стандартите на Западна Европа - да плащат, когато на някого му изгори хладилника, телевизора, компютъра и т.н. заради спрял ток, или просто да си хванат бумагите и да си ходят, откъдето са дошли.

По отношение на "Топлофикация" имам един много простичък въпрос - кой ще понесе отговорността за загубените 70 милиона лева в КТБ. Кой? Кой разреши на директора на фирмата, която съди стотици хиляди софиянци за неплатени сметки, която им праща съдебни изпълнители - похарчи десетки милиони и ги изгори ей така.

Освен това в този град е крайно време да се организира довеждащ транспорт до метрото, така че жителите на "Дружба", "Младост" и "Люлин", три огромни български града, да могат да ползват метрото нормално. Въпросите и проблемите са страшно много. Искаме да кажем нещо на гражданите на София - не е предрешен изборът, ако желаят да видят някаква промяна, да ни подкрепят, ако искат натиск над администрацията да се върши работа - да ни подкрепят.

Какво е пречело досега да се вземат мерки против монополите, престъпността?

Пречи, от една страна, продажността и корумпираността на администрацията, и, от друга, малодушието на хората, които управляват държавата. Не смеят да кажат, че има етническа битова престъпност - ние го казваме. Това трябва да бъде прекратено, ако не искаме да има някаква гражданска война в тази държава. Това пречи, липсата на воля.

Какво е решението с монополите, да се върнат на държавата?

Категорично, "Софийска вода" трябва да се върне на общината, да се възстанови ВиК, което номинално съществува и в момента. По отношение на ЧЕЗ от ВМРО твърдим, че електропреносната мрежа трябва да бъде в държавни ръце. Производителят и продавачът може да бъдат частни, но преносната мрежа за високо и средно напрежение не.

Как върви работата ви в Европейския парламент?

Опитахме се да направим и продължавам да правя каквото е по силите ми, за да защитя националния ни интерес и по отношение на културата, и по отношение на дребните производители и купувачи. Към момента за тази една година в Брюксел, макар и самохвално да звучи, съм човекът с най-много изказвания, позиции, становища, доклади от всички български представители.

Наскоро сте коментирали мерките за опазване на културното наследство в Европа и не само?

Да, има един доклад, свързан със защитата на културното наследство, това за мен е изключително важно. Позицията на ВМРО е, че то трябва да бъде опазвана културната самобитност на всяка една от държавите членки в ЕС. Затова предвидихме поредица от мерки да бъдат съхранявани тези културни наследства, а не унифицирани и превърнати във фаст фууд култура, както се опитват да направят. Да не бъдат гротеска и кич.

Поставихме на дневен ред въпросът с българската азбука, която погрешно една голяма част от колегите ми в Европарламента смятат за руска - смятайте тогава каква е тяхната подготовка. Обявили сме политика на разпространение на българската азбука, за осветяването на ролята на св. св. Кирил и Методий, на Борис I Покръстител, хората, които са направили възможно чрез политическата си дейност през онези години да съхранят българската нация и култура.

Имате ли позиция за случващото се в Ларгото в София в момента?

Абсолютно недопустимо е. Аз наистина нямам думи да изразя негодуванието си. Това културно-историческо наследство се унищожава вече 70 г. Още със строежа на тези 2 огромни сгради на президентството и на министерския съвет, както и на един голям универсален магазин от времето на комунизма. Заради тях е унищожена огромна част от културното ни наследство, което можеше да бъде разкрито и представено като в много европейски градове. В Рим всяка една керемида е показана, а ние тук дострояваме, това е кич, това е някаква пълна глупост.

Като си говорим за културно наследство, бежанци, азбука и т.н. - как бихте приели идеята да бъде направен паметник на един от спасителите на Европа - Тервел, в Брюксел, като символ на съюза? Или пък на Борис I, който ни приобщава към европейското семейство?

Той е един от спасителите на Европа, даже е обявен за светец под името св. Тривелий или Трибелий, нещо, което в България много не се знае това. През 717-718 г. Тервел, а 732-35 г. Карл Мартел при Поатие отблъскват първата инвазия на нелегалните имигранти, може да се каже. Това е интересна идея и ще се разровя за нея, след като минат изборите.

Разбрах, че сте успели да защитите българските бизнес интереси в Брюксел и по-точно на българските превозвачи?

Засега да. Става дума за следното нещо - всяка една от държавите членки се опитва да води някакъв скрит протекционизъм, само нашите ръководители са по-европейци от европейците и по-либерали от либералите. Германия се опита да въведе минимална работна заплата за всички, които са работили дори 1 час на нейната територия. Това означава, че за един курс на наш шофьор от Техеран до Антверпен, минавайки през територията на Германия, собственикът трябва да заплаща минималната германска работна заплата за времето на целия курс. Това е невъзможно, разбира се, нашите превозвачи затова са конкурентни, защото предлагат по-ниски цени. Ние остро възроптахме, защото това е нарушение на свободното движение на хора и капитали, абсолютно лицемерие от страна на Германия, Франция и т.н.

Франция се опита да въведе задължителна почивка в хотел. Кабината на камиона е пригодена шофьорът да спи в нея що-годе нормално. Те какво искат, искат да се отклони от магистралата с 10-15-20 километра, да му се наруши ходът, защото знаете, че камионът трябва да кара 8 часа, после да почива известно време, има тахометри и т.н. И ние остро възразихме, намерихме съмишленици в лицето на полските и румънските колеги. Между другото в Германия работят милиони поляци и това също ги засяга. Засега успяхме да спрем въвеждането на тази мярка, но съм сигурен, че германците ще продължат да провеждат тази политика и занапред, те така правят.

Между другото неразумната и самоубийствена покана на Ангела Меркел да дойдат повече нелегални имигранти от целия свят има и това икономическо измерение - те се опитват да привлекат евтина, неграмотна и неквалифицирана работна ръка, която да измести българи, поляци и румънци, защото нашите хора се квалифицираха, започнаха да искат по-високи заплати. Така че това стои зад поканата на Меркел, не човеколюбието, да не се лъжем, това са лицемерия.

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!