България избира петия президент

Над 13 хиляди полицаи ще охраняват вота в деня на балотажа

OFFNews 13 ноември 2016 в 07:17 4620 21

България избира петия президент

Снимка БГНЕС, архив

6.8 млн. души с право на глас ще участват в балотажа на президентските избори. За поста се борят Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП с кандидат за вицепрезидент Илияна Йотова и Цецка Цачева, издигната от партия ГЕРБ с кандидат за вицепрезидент Пламен Манушев. 

Радев спечели първи тур на президентските избори с 25.44% от гласовете, а Цачева получи 21.96%.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. На местата, където към края на деня има опашки от избиратели, гласуването може да продължи най-късно до 21.00 часа.

В страната ще се гласува в 12 418 избирателни секции. Машинно ще може да се гласува в 500 от секциите в България, като тази година електронният вот няма да бъде експериментален. В чужбина са разкрити 325 секции в 71 държави. Над 35 са единствено във Великобритания, където секциите са 53.

Новото тази година, е че гласуването на президентските избори е задължително и лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, ще бъдат изключени от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.

Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на първи тур обаче не възпрепятства правото на гласуване на балотаж и обратното.

Гласоподавателите за първи път имат и нова възможност за гласуване с квадратчето „Не подкрепям никого”. Вотът ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки.

Към момента няма сигнали за нарушения на изборния процес. МВР разкри гореща телефонна линия за подаване на сигнали. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: [email protected] ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. 

На първия тур подадените сигнали за нарушения бяха малко над 130. Само 5 от тях се оказаха съотносими към дейността на вътрешното министерство. Повечето от сигналите бяха основно за дребни нарушения в изборния ден.

Над 13 хиляди полицаи ще охраняват вота в деня на балотажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews