Трайков: Цачева не реагира на писмото ми и не сме се срещали

OFFNews 11 ноември 2016 в 19:00 11773 6

Трайчо Трайков.

"За тези от Вас, които се интересуват - г-жа Цачева не реагира на писмото ми и въпросите в него, така че не сме се срещали."

Това съобщи кандидатът на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков, който на вота миналата неделя получи 224 734 гласа - 5.87%.

На 9 ноември Трайков излезе с отворено писмо към Цецка Цачева. В него той зададе 9 въпроса на кандидата на ГЕРБ за държавен глава:

Като човек, спечелил вашето доверие със заявката за отговорност и честност в политиката, смятам за коректно към вас да не остана безучастен в момент, в който се решава изборът на държавен глава на България. Виждаме какво става по света и то не е чудесно. Повече от ясно е, че г-н Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до г-жа Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро.

Ето защо смятам за важно да попитам кандидата за президент г-жа Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Г-жо Цачева, бихте ли подкрепили следните позиции:

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?

2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество;

3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други);

4. Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт;

5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт;

6. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права - например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?

7. Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?

8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната;

9. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

По всяка от тези теми мнението на президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе България, би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

3

случайно прочетох

11.11 2016 в 19:48

Елчо, за нея ще има чисто нов!

77927

2

El Commandante

11.11 2016 в 19:39

"А къде е скунксът?"

В гащите на Цачка....

14369

1

случайно прочетох

11.11 2016 в 19:35

А къде е скунксът?
 
X

Предизборно със Светльо Витков