Алфа Рисърч: Радев дърпа напред с гласовете на ДПС и АБВ

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2016 в 09:21 5044 4

Около 3.6 млн. души или 52.6% на база официални списъци се очаква да гласуват във втория тур на президентските избори, показва национално-представителното проучване на Алфа Рисърч и Нова телевизия. Почти всеки пети от симпатизантите на кандидатите, които не успяха да се класират за балотажа ще се въздържи да гласува, но като цяло се очертава висока за втори тур на президентски избори активност. 

Подкрепа за Румен Радев заявяват 49.6% от твърдо решилите да гласуват, за Цецка Цачева – 39.1%, а намерение да се възползват от опцията „не подкрепям никого“ имат 11.3%, показват данните от приключилото три дни преди изборния ден проучване. 

Към момента Румен Радев успява да натрупа преднина най-вече благодарение на гласувалите в първия тур за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, прибавяйки 90% от техния вот към потенциала си за балотажа. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за Ивайло Калфин и по 40 на сто от избралите Красимир Карачанов и Веселин Марешки.

До четвъртък преди деня на вота Цачева също успява да мобилизира, макар и по-ниска, допълнителна подкрепа. Тя идва от няколко групи: избирателите на Трайчо Трайков (56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ), Каракачанов и Марешки (по 25% от тях също застават зад нея). До момента Цачева практически не получава нищо от Орешарски и ДПС.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Борисов, а в съотношение 2:1 – Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Две групи обстоятелства могат да повлияят върху нагласите на избирателите и да предизвикат динамика в оставащите до вота два дни:

Проведеният в деня на първия тур екзит пол на Алфа Рисърч показа, че 20 на сто от гласувалите тогава са взели решение кого да подкрепят през последните дни. Към момента 25% от решилите да гласуват избиратели все още не са избрали кой от двамата кандидати за президент ще предпочетат.

Аналогично, напълно възможно е до изборния ден броят привърженици на „не подкрепям никого“ да се промени. Поради относително високия дял на тези гласоподаватели, динамиката сред тях може да предизвика скъсяване или нарастване на дистанцията между двамата кандидати за президент. 

--------------------------------

Проучването NOVA ALPHA INDEX е съвместен проект на NOVA и социологическата агенция „Алфа Рисърч”, с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Изследването е проведено в периода 9 – 10 ноември 2016г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия. Проучването е проведено сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

11.11 2016 в 13:04

Tолкова грозен и отвратителен спектакъл на ГЕРБ не съм очаквал. Със слушалка в ухото Цачева получаваше постоянно указания как да отговаря и какви компромати да сътворява спрямо Радев. Единственото, което тя каза извън протокола на ГЕРБ беше мелодрамата с дядо й и това беше ужасно грешен ход.
Не е морално, нито коректно към паметта на човека, внучката му да става член на партията, която го е екзекутирала. След тоя режисиран от ГЕРБ дебат вота за Радев скочи още поне с 7-8%.

12035

1

Ачмонек

11.11 2016 в 09:40

Феновете на Радев са като ВЕГАНИТЕ!