Алфа рисърч: Пет партии влизат в парламента

Възможно е дясно-центристко мнозинство между ГЕРБ и реформаторите

OFFNews 09 септември 2014 в 11:55 21290 35

ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок" и "България без цензура" са петте партии, които най-вероятно ще са част от следващия парламент.

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведено между 31 август и 5 септември.

Според резултатите ГЕРБ ще спечели най-много гласове и към момента привлича 36.2% от решилите да дадат своя вот. БСП се нареждат втори с 22.5%, което показва, че партията не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове.

Трета се нарежда ДПС с 12.1%. Това показва, че партията получава традиционната си подкрепа, независимо от политическа изолация от последните месеци и пострадалия имидж.

"Реформаторският блок" изпреварва ББЦ и печели доверието на 5.2% от твърдо решилите да гласуват, което показва, че Блокът удържа позициите си от евроизборите. 

Партията на Бареков все пак ще запазва шансове да влезе в парламента, но кампанията ще бъде решаваща дали това ще се реализира. ББЦ е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите насам, посочват от "Алфа рисърч".

Още две коалиции имат реален шанс да прескочат изборния праг от 4 %. Това са АБВ и "Патриотичният фронт", като партията на Първанов е наистина на ръба с 3.9%. Патриотичният фронт пък печелят 3.7 % от гласовете на решилите да дадат своя вот.

Над 1% пък взимат "Движение 21" на Татяна Дончева (1.5% от решилите да гласуват) и коалиция "Десните" с 1%.

Шансовете на двете коалиции са зависими от това дали ще се реализира протестен вот срещу БСП, посочват от социологическата агенция.

Според тези резултатите ГЕРБ печели между 105 и 110 парламентарни мандата, БСП взимат между 63 и 68 , ДПС са с 35 - 38, а около 16 депутати получават "Реформаторския блок". Партията на Бареков пък взима 13 народни представители.

Това показва, че в следващия парламент ще има възможност за сформиране на дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и реформаторите.

Проучването показва още, че песимизмът за развитието на страната, който беляза управлението на кабинета „Орешарски“ продължава да доминира и в началото на септември.

Обществото е силно поляризирано в очакванията си за ситуацията след изборите: 30% смятат, че ще настъпи успокояване и по-добро управление, 39% не очакват промени и 30% са на мнение, че отново ще се стигне до конфронтация и нестабилност.

В основата на тези обществени нагласи са както разочарованието от последното управление на БСП, ДПС и Атака, така и неяснотата и притесненията за финансовата ситуация в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!