Алфа рисърч: Пет партии влизат в парламента

Възможно е дясно-центристко мнозинство между ГЕРБ и реформаторите

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2014 в 11:55 20678 35

ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок" и "България без цензура" са петте партии, които най-вероятно ще са част от следващия парламент.

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведено между 31 август и 5 септември.

Според резултатите ГЕРБ ще спечели най-много гласове и към момента привлича 36.2% от решилите да дадат своя вот. БСП се нареждат втори с 22.5%, което показва, че партията не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове.

Трета се нарежда ДПС с 12.1%. Това показва, че партията получава традиционната си подкрепа, независимо от политическа изолация от последните месеци и пострадалия имидж.

"Реформаторският блок" изпреварва ББЦ и печели доверието на 5.2% от твърдо решилите да гласуват, което показва, че Блокът удържа позициите си от евроизборите. 

Партията на Бареков все пак ще запазва шансове да влезе в парламента, но кампанията ще бъде решаваща дали това ще се реализира. ББЦ е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите насам, посочват от "Алфа рисърч".

Още две коалиции имат реален шанс да прескочат изборния праг от 4 %. Това са АБВ и "Патриотичният фронт", като партията на Първанов е наистина на ръба с 3.9%. Патриотичният фронт пък печелят 3.7 % от гласовете на решилите да дадат своя вот.

Над 1% пък взимат "Движение 21" на Татяна Дончева (1.5% от решилите да гласуват) и коалиция "Десните" с 1%.

Шансовете на двете коалиции са зависими от това дали ще се реализира протестен вот срещу БСП, посочват от социологическата агенция.

Според тези резултатите ГЕРБ печели между 105 и 110 парламентарни мандата, БСП взимат между 63 и 68 , ДПС са с 35 - 38, а около 16 депутати получават "Реформаторския блок". Партията на Бареков пък взима 13 народни представители.

Това показва, че в следващия парламент ще има възможност за сформиране на дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и реформаторите.

Проучването показва още, че песимизмът за развитието на страната, който беляза управлението на кабинета „Орешарски“ продължава да доминира и в началото на септември.

Обществото е силно поляризирано в очакванията си за ситуацията след изборите: 30% смятат, че ще настъпи успокояване и по-добро управление, 39% не очакват промени и 30% са на мнение, че отново ще се стигне до конфронтация и нестабилност.

В основата на тези обществени нагласи са както разочарованието от последното управление на БСП, ДПС и Атака, така и неяснотата и притесненията за финансовата ситуация в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 11:14

Тези прогнози си ги наврете от зад !!! Спрете да лъжете хората, ИЗМАМНИЦИ !EДНА НАЙ-ИЗМАМНИТЕ МЕДИИ Е fuckOFFNews !

20.09 2014 в 19:09

Няма ли да спрете да пишете глупости тъпи агенции .. само стреляте във въздуха ... А си обявете представителните извадки от социологическите проучвания ... да ви видя какво сте проучили !!! Мнението на 1000 човека нищо не означава, хайде стига простотии !!! Но факта че повече от 50 % от населението не гласува означава всичко ... Спрете с тоя платен репортаж !

10.09 2014 в 11:43

до LudLustrator,
и аз си извинявам за някой свой думи, просто крайностите ме плашат и винаги намирам озлобление в тях. уверавам те нямя нищо ЛИЧНО, въпроса е ПРИНЦИПЕН ! и аз съм твърдо за лустрация, новаконституция, натикване в ъгъла и маргинализиране на болшевишката престъпна секта и нейните дс/кремълски производни , но чрез БЮЛЕТИНА и масово гласуване ! поведението АНТИ СИСТЕМАТА И АНТИ ВСШЧКО, за мен не е решение !
хубав ден и извинявай още веднъж ако съм те обидил с нещо !

10.09 2014 в 09:48

dada значи представи си какъв тъпак и смотаняк си щом от всичките ти познати няма нито един който да е по-добре от тебе!

10.09 2014 в 01:26

Хах много се радвам, че десните са вече на процент! До изборите дано приближат 4-те процента!!! :D

10.09 2014 в 00:03

BG,
// така, че стойте си в къщи умни и ПРЕумни БЪЛГАРИ.... салатката.ракийката и псувайте на воля би си лиету и ди пи сиету........... //

Злоба не може да ме прояжда, защото все пак малко в християнство съм възпитаван, но да ме докарваш на нивото на псевдо политика и историк Пантев ми идва в повече.
-----
Казах че малко християнски съм възпитаван, защото ако ми подадат пръст си подавам ръката, но ако ми отрежат пръст откъсвам глава -> НЕ СЪМ НИКОГА ПРЯКО КОМЕНТИРАЛ или оспорва убежденията ти, винаги съм следил постовете ти и действително по много неща сме сходни като убеждение но не и по методи.
--------
Ще се опитам да се извиня...половинчато, защото ще наруша правилото си -> гледай да не настъпваш другия, а не да му се извиняваш!!!

09.09 2014 в 21:35

LudLustratorе, на много ниско ниво си, само не се опитвай да ме заплашваш, това също е поведение вследствие на НИВОТО..., има колкото искаш червени идиоти които да ги ПОДХВАЩАШ. Явно съм те настъпил по ОПАШКАТА / т.е. съм уцелил в десятката /, а не по това което се ВЛАЧИ / незнайно защо се влачи .../. Повече нямя да те коментирам. каквито и простотии да пишеш за мен. Много точни неща пишеш. но ЗЛОБАТА те е прояла отвсякяде. за съжаление и я насочваш и срещу тези с много близки виждания. ЖАЛКО !!!!!!!!!

09.09 2014 в 20:45

//ЛудЛустратор, макар че сме на едно мнение, ти си пълен простак. //

Не съм, но съм израсъл на улицата и съм се научил че за де те разбере простака трябва да говориш на неговият език!!!
------

09.09 2014 в 19:40

ЛудЛустратор, макар че сме на едно мнение, ти си пълен простак.

09.09 2014 в 19:19

Мечока е застаряла червена уруспия която няма сТинки за лубрикат, и преди да и го намаа магарето използва образа на Кратунчо за овлажняване!!!