Алфа рисърч: 6 евродепутати за ГЕРБ ; 5 за БСП; ДПС - 3; ББЦ - 2; РБ - 1

OFFNews 22 май 2014 в 19:13 6326 16

Снимка sxc.hu

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места; БСП – 5; ДПС – 3; България без цензура – 2; Реформаторски Блок – 1.

Това е прогнозата на социологическата агенция "Алфа Рисърч" на базата на изследване на електоралните нагласи по поръчка от Дневник.bg.

Едномесечната кампания за евровота води до ръст с около 4 до 5% на избирателната активност, отбелязват от  "Алфа Рисърч".Към 20 май между 2.6 и 2.7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя.

Ако и тази година се използват списъците от Парламентарните избори от 2013г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години.

С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за ГЕРБ заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията.

ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на "България без цензура" осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Според социолозите, активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намесят в разпределението на мандатите.

Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европейския парламент.

Най-добри позиции в тази част от спектъра имат Атака – 4.1% и НФСБ – 3.9% от решилите да гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!