Велико Търново търси кмет визионер. Социологът Живко Георгиев за настроенията в града на болярите

Владимир Йончев 05 октомври 2023 в 13:45 3502 0

Живко Георгиев

Снимка БНР

Живко Георгиев

Г-н Георгиев, Вие сте правил проучвания за местните избори във Велико Търново. Какво показва социологията там, какви са настроенията?

Изследването беше в началото на септември. Искахме да разберем точно това, което питате - какви са настроенията на гражданите на общината, да разберем особеностите на местната политико-икономическа и социална среда. Велико Търново по някои неща се отличава от типичните общини в България, а по други неща е сходна. И там, както и на много други места, мнозинството граждани не са удовлетворени от ставащото в общината в последните години. Едва между 1/4 и 1/3 твърдят, че общината се развива към по-добро. Още 1/4 смятат, че тя е в застой, което по същество е негативна оценка. Останалите са на мнение, че тенденцията е низходяща, че общината запада.

Кои основни проблеми се открояват?

Ниското качество на пазара на труда, което резултира в липса на добре платени работни места. По-ниски от очакванията нива на заплащане при сходни позиции в по-развитите общини. Неудовлетворение от липсата на инвестиции, на нови амбициозни градоустройствени проекти.

Специфични проблеми за Търново са трафика, местата за паркиране, градската инфраструктура. Много граждани се тревожат от това че, въпреки позитивните тенденции в развитие на някакви туристически обекти, особено примамливи за притока на туристи, продължава разрушаването на емблематични сгради в стария квартал на Търново. Има някакви белези на занемаряване на градската среда.

И разбира се вечните проблеми с чистотата, с труднодостъпните и некачествени административни процедури, които предлага общината, особено за жителите на селищата извън общинския център. Проблем са и некачествените ремонти, непрозрачните общински инвестиции, подозренията за елементи на корупция. 

Така че общата нагласа към местните избори е тези негатични тенденции да се прекъснат.

Три мандата управлява сегашният кмет на Велико Търново Даниел Пенев и сега се кандидатира за четвърти. Може ли да се направи извод, че е омръзнал на хората?

Не бих използвал думата "омръзнал". По-скоро има някаква умора. Изглежда има загуба на ентусиазъм и в начина, по който той работи - поне това виждат хората. Твърда подкрепа за него демонстрират само симпатизантите на ГЕРБ и ДПС. ДПС не е решаващ фактор в общината, но има чувствително присъствие.

А има ли яснота какво очакват избирателите от новия кмет?

Нова визия. Кмет, който, ако не да реши незабавно натрупващите се проблеми с градската инфраструктура, поне да набележи ясен план как те да се решават. Кмет, който има подобаваща експертиза, за да бъде добър стопанин на един особен град като Търново, в който един от основните му капитали е културният и историческият капитал. Очаква се и нов стил на управление - по-прозрачен, по-диалогичен, по-открит към гражданите. Очакват кмет, който се е ангажирал да навакса изоставането на общината поне от някои референтни за Търново общини. Човек, който е в състояние да привлече външни инвестиции, човек, който е в състояние да направи нещо, така че да задържи младите и високообразованите в местната икономика. Човек, който ще противодейства на разрива, по който се развиват самия общински център и другите градчета и села в рамките на общината. 

Нужен е кмет-визионер, който с по-голем ентусиазъм да се захване с трупащите се проблеми. Затова по-голямата част от гражданите, поставени пред дилемата, кое предпочитат - да бъде преизбран сегашният кмет или да има нов кмет, предпочитат нов кмет.

Дали това ще се случи, зависи от хода на кампанията. В момента с 80% вероятност ще има балотаж. 

Между кого и кого?

Между кандидата на ГЕРБ, сегашния кмет Даниел Панов и кандидата на ПП-ДБ Йордан Терзийски. Разбира се, дали ще се стигне до балотаж, зависи от равнището на избирателната активност. Колкото по-висока е активността от 35%, толкова повече вероятността за балотаж приближава 100%. Нарочно задавам тази цифра 35% активност. Тя може да изглежда много ниска стойност, но в последните години се нагледахме на ниски стойности. 

Разбира се, във всяка кампания са възможни някакви изненади, но поне в това изследване другите основни играчи на политическата сцена - "Възраждане" и БСП имат своите шансове в борбата за листите, но няма да им е лесно в конкуренцията за кметската надпревара. 

От това изследване могат ли да се очертаят тенденции и за другите градове в страната?

Това изследване е само за Велико Търново, но аз съм правил изследвания и в други градове. В 70% от тях има потенциал за смяна на досегашните титуляри в местната власт, но дали това ще се случи зависи от избирателната активност, там е разковничето. Ако се доближи до 50% активността, растат шансовете за онези кандидати, които са алтернатива на досегашното статукво.

Друга тенденция: колкото е по-малка общината, толкова по-важни са персоналните качества на кандидата. Колкото по-голяма е общината, толкова по-силни стават партийно-пропорционалните и идеологическите фактори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика