Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тома Биков: Ако партиите не са готови да се съобразят с ГЕРБ, ще имат възможността да се провалят още веднъж

Мая Младенова 04 ноември 2021 в 11:25 10019 3

Тома Биков

Тома Биков е журналист, политик и депутат от ГЕРБ в последните три парламента. Роден е в Бургас през 1980 г. Завършил е „Актьорство за драматичен театър“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и е магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“. Като журналист е работил е за "Гласове", БНТ и Re:TV, а в Народното събрание бе председател на Комисията по култура и медии.

- Г-н Биков, предизборната кампания дотук като че не произвежда много нови послания в сравнение с предишните две. Какво е различното, което сега бихте казали на избирателите си?

- Вярно е, че няма много нови послания. Да кажем нещо различно, не зависи само от нас. Ние казваме това, което казвахме още преди изборите от 4 април. Тогава предупреждавахме, че ако бъде счупен политическият диалог, страната ще влезе в политическа криза във времена на здравни, икономически, социални и геополитически предизвикателства. Днес казваме, че нито един проблем пред българското общество няма да започне да се решава, ако не излезем от политическата криза.

За съжаление, голяма част от основните политически сили повтарят това, което повтаряха и преди изборите на 4 април, и преди изборите на 11 юли. След като всеки прави същото, защо да очакваме да се случи нещо различно? В този контекст, различното при нас е кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Според мен, единственият шанс България да има сравнително стабилно редовно управление след предстоящите избори е той да бъде избран за президент. Подобен сценарий би променил коренно политическата атмосфера в страната и би дал възможност за изход от настоящата ситуация. Това е причината да не издигнем тясно партийна кандидатура, а човек, който има потенциал да бъде не страна в спора между партиите, а медиатор на политическия процес.

- Имате ли индикации, че партиите биха били по-отворени към ГЕРБ след третия вот за годината и ако да, на какво се основават те?

- Партиите, които в последните два парламента провалиха опитите за водене на нормален политически диалог, вече плащат цената за своята безотговорност. Затова и тяхната подкрепа се срина силно и това даде възможност за поява на нов политически проект в лицето на „Продължаваме промяната”. Доколко лидерите на тези партии имат потенциала да осъзнаят негативния опит, който натрупаха през последните месеци, предстои да видим. Това, което знам е, че ГЕРБ съществува, голям е и няма да изчезне. Ако те не са готови да се съобразят с тези факти, то ще имат възможността да се провалят още веднъж. За съжаление, по този начин ще провалят и редица възможности за българското общество.

- Вечна тема преди избори: коалиция с кого при двете хипотези – с Ваш и с чужд мандат?

- Разговор с всеки. Коалиция с онези, с които можем да постигнем съгласие по важните теми в дневния ред на обществото. Подкрепа - да, но за разумни предложения и след като бъде поискана възпитано. Всяка обида към нас е обида към нашите избиратели и унищожава възможностите за евентуална подкрепа. Колкото до мандата, той не е нито наш, нито чужд, а на българските граждани, които го дават с подкрепата си.

- Кой е кандидатът за премиер, който ще излъчи ГЕРБ?

- Подходящият за ситуацията, в която ще бъдем след изборите.

- Ако бъде съставен кабинет без ГЕРБ, каква роля ще има партията в парламента?

- На конструктивна опозиция в един парламент, който отново не е разчел правилно вота на избирателите и не се е съобразил с него. Ако се случи така, то няма да е за пръв път през тази година.

- Канадското гражданство на Кирил Петков законов, политически или морален проблем е?

- Конституционен – оттам е морален, законов и политически.

- Вие сте кандидат в столичния 24 МИР за пореден път – какво искате да свършите за района и с какво се гордеете от работата си там?

- 24 МИР обхваща част от центъра на София и част от периферията. Това са две много различни Софии. Вниманието ми е насочено повече към периферията, където има значими проблеми като липса на канализация и по-слаб достъп до възможности. Едно от големите ми разочарования е, че служебният кабинет премахна проектите за изграждане на канализация от Плана за възстановяване и устойчивост за едни от периферните квартали на София. Не зная защо си мислят, че по този начин наказват нас. Всъщност наказват хората, които живеят в тези квартали.

- От предишните мандати остана незавършена реформата в медийното законодателство. Като член на медийната комисия бяхте активна страна в този процес. Защо не подкрепихте варианта субсидията на обществените медии да е % от БВП, респ. БНТ и БНР да се радват на финансова независимост. Независими медии – силна демокрация! Нали многократно ГЕРБ се обявява и за двете?

- Промените на Закона за радио и телевизия, които бяха готови в края на мандата на 44-ото Народно събрание, предвиждат нов модел за финансиране на обществените медии. В същото време се предвиждаха и контролни механизми за изразходването на тези средства. За съжаление, времето не ни стигна, за да приемем този закон. Според мен, в голямата си част, той щеше да бъде подкрепен от всички политически сили, защото беше сравнително добре балансиран.

Колкото до фиксиран процент от БВП за бюджета на обществените медии, то подобна стъпка би отворила разговор и за други фиксирани проценти в бюджета. Този въпрос не е само медиен, но и бюджетен. Лично аз смятам, че обществените медии са най-независимите от политически и корпоративен натиск в момента. Моето мнение е, че те трябва да получат по-голямо финансиране, защото обществените им функции са много по-широки, отколкото тези на частните медии. Освен да осигурят плурализъм на мненията, те имат задачата и да произвеждат културна среда, което в дългосрочен план, дори е по-важната им функция. За съжаление, тази тяхна роля не винаги е отчитана, както от държавата, така и от обществото. Затова една от целите ми в следващия парламент ще бъде да се осигури много по-голямо целево финансиране за филмовите продукции на БНТ и за оркестрите на БНР.

Друг важен въпрос е дигитализацията на архива на обществените медии. Там се намира голяма част от историята на България от последните близо 90 години и тази история трябва да бъде съхранена. Казвам това, за да подчертая, че обществените медии не са само публицистичните предавания, които така или иначе ще продължат да съществуват, но са и нещо много по-голямо и по-важно. Надявам се, че в следващия парламент ще имаме възможност да решим поне част от тези проблеми.

- Как се отнасяте към финансирането на медии чрез министерства и други държавни структури?

- Това финансиране се случва чрез европрограми, в които има предвидени пари за популяризиране. В последния парламент от "Има такъв народ" предложиха такъв тип финансиране да отпадне изобщо. Чисто технически това е трудно, но не и невъзможно. Друг е въпросът, доколко такъв ход ще се отрази позитивно на медийната среда в България, която и без това страда от хроничен недостиг на средства заради малкия пазар. Аз съм готов да вляза в такъв разговор и дори да подкрепя такова решение, стига да бъдат изчислени внимателно всички рискове и изслушани всички гледни точки. Зная, че докато има такова финансиране, със сигурност ще има и недоволни. Сигурен съм, че и ако го премахнем, недоволните ще са много. Така че ще бъде по-добре да решим този въпрос разумно и без да очакваме да ни ръкопляскат.

- Одобрявате ли „журналистиката от джипа“?

- Това е една от многото форми на комуникация. Ако е една част от комуникацията я одобрявам и дори оценявам като интересна. Не одобрявам, когато изобщо няма форми на комуникация. Когато повечето ти брифинги приключват без въпроси или пък за пет години не си дал нито едно интервю на живо.

- Вашата позиция за зеления сертификат и трябва ли да се разшири още обхватът му? Ако допуснем, че в момента ГЕРБ управляваше, щеше ли той да бъде въведен и кога?

- Въвеждането на зеления сертификат трябваше да бъде обявено през лятото и да бъде дадена възможност на хората да се ваксинират до есента, когато трябваше да влезе в сила. Вместо това, служебният кабинет реши да затвори зелените коридори, да разпусне Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб, да уволни директорите на едни от най-натоварените болници, да предизвика лекарски протести в „Пирогов”, да спре парите за работещите на първа линия медицински работници, да пенсионира проф. Кантарджиев и изобщо да демобилизира цялата здравна система. Всичко това ГЕРБ нямаше да направи.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Borislav

05.11 2021 в 09:10

Е тоя много си е повярвал, да му покажем, че не трябва да се съобразяваме с тия боклуци!

1730

2

Ivan

04.11 2021 в 19:03

Тома Биков е измекярин и един от ибрикчиите на Банкянския главоч. Политически номад и липса на последователност в мненията, касаещи Бойко борисов. Явно, това е следствие от основната му специалност Актьорство за драмсъстав. Уцелил е трупата , а и режисьора! Ашколсун! Пешкин момче излезе!
 
X

Да помогнем на украинските деца!