Страхил Ангелов: Изтокът е силен. 21 век не принадлежи на Стария свят

Владимир Йончев Последна промяна на 06 октомври 2017 в 10:17 7327 5

Страхил Ангелов

Г-н Ангелов, ПЕС призова за приемането на България в Шенген. Някакви последствия ще има ли от това или ще си остане само призив?

Със сигурност ще си остане само призив тъй като политическата тежест на ПЕС в Европа е много малка. Аз не мисля, че това какво призовава ПЕС някого го интересува.

Е, все пак е втората по големина политическа партия е Европейския парламент.

В настоящия Европарламент. А иначе като погледнем изборите в редица европейски държави в последните 2 години, виждаме, че ПЕС почти не фигурират. Даже на последните избори в Германия Социалдемократическата партия, която е член на ПЕС, показа най-слабия си резултат от Втората световна война насам. В Полша те изобщо не са парламентарно представена партия, във Франция, ако не се лъжа, взеха 5-10%. В Гърция са с 15 депутата - малко над бариерата. И така нататъка, и така нататъка... Тежестта на ПЕС тепърва ще намалява. Никой не може да издържи тази демагогия.

Що се касае до Шенген - ако питате мене, България няма особена нужда да бъде приемана в Шенген. Аз не виждам какво ние бихме спечелили от Шенген. 

Приемането ни в Шенген не е ли отговор на въпроса дали да има Европа на две скорости?

Ние винаги сме били на втора, трета и още по-задна скорост. Европа, така както се развива, върви към крах. Все повече държави не желаят да се вслушват в директивите и регламентите на чиновническия и бюрократичен апарат във Брюксел. Така че всеки, който е силно проевропейски настроен, губи подкрепата на собствения си народ. Корпоративен съюз, който не дава нищо на народите, участващи в него. Той е добър за олигархията, за монополите, за транснационалните корпорации.

А каква е алтернативата - нова Желязна завеса?

Националната държава. Защо трябва да има Желязна завеса?

А в такъв глобален свят възможни ли са националните държави?

Защо да не са възможни? Разбира са, че са възможни. Плюс това съюзите между малки и по-големи държави могат да продължат да съществуват, но не и в тази форма. Няма как националният суверинитет да бъде трансфериран към шайка безотговорни чиновници, които изцяло да обслужват финансово-корпоративния олигархичен модел.

А мислите ли, че България може да води самостоятелна политика? Не е ли по-вероятно да се прикрепи към някоя сфера на влияние - руска, турска?

За момента България като че ли не можа да се прикрепи към ничия сфера на влияние. Руските проекти, които ние пребогато си платихме, не се реализираха. Ние сме извън китайските инфраструктурни проекти, всички транспортни трасета ни заобикалят. Може би всичко това се правеше в името на това да задълбочим евроатлантическата интеграция. Но скоро и от там ни казаха да почакаме за Шенген - т.е. и този външнополитически приоритет рухна. Изобщо някой може ли да даде смислен отговор какви са външнополитическите приоритети на България? Очевидно управляващите не могат. А и не искат.

А какви трябва да са?

Трасетата, които минават през България не са маловажни, те дават много по-сериозна тежест в геополитическия фон. Носят финансови перспективи. Така, както е сега, по-добре ли е?

А има ли изобщо в българската политика хора, които мислят с геополитически категории?

За съжаление не мога да припозная такива. Мен ме учудва и тишината вляво.

Там основният въпрос е дали да се коалират с ГЕРБ.

Тази тема им е важна. Важен им е интериорният ремонт на НДК, суджуците. Но за политика там никой не говори.

БСП години наред говореше за лява политика, пък се оказа, че тя се продава срещу един заем от Българската банка за развитие за Пловдивския панаир.

Какво значи лява политика? БСП с това ръководство не може да предизвика това сътресение, от което се нуждае България - въобще в подхода към политиката, начина, по който се прави политика. Тук не се прави политика. Има някакви хора, които седят и чакат да им кажат какво да направят. И тези, които ги съветват, така поднасят съветите си, че те да бъдат в ущърб на това население. И така България остана територия. Просто територия. Вече няма и хора. Участието ни в единния европейски пазар на труда доведе до там, е населението на тази държава вече е преполовено. Няма вече дори нискокалифицирана работна ръка. За какви чуждестранни инвестиции изобщо говорят тези хора? Те живеят в някакъв сън.

Според мен живеят в драмата дали някога ще се доредят до власт или трябва да се присламчат към ГЕРБ.

Да се присламчат към който искат. Това нищо няма да промени. Само ще изчерпа техния скромен електорален потенциал. Този резултат, който имаха на последните парламентарни избори вече няма да е повтори. Той беше плод на инерция от избора на Румен Радев, срещу когото Бойко Борисов услужливо издигна Цецка Цачева и очевидно външни за БСП фактори помогнаха тази кандидатура да се реализира. Виждате, че човекът няма нищо общо с БСП, няма и да има.

Роднинската схема в Хасково. Това ли е есенцията на Българската политика?

Разбира е. Какво друго би могло да бъде, след всичко казано дотук? Един политик в България се бори да назначи роднините си, да им направи по някоя фирма, тази фирма да реализира по някоя и друга обществена поръчка. Няма политици с дългосрочна визия, нямат и желание да се занимават с проблемите на България.

Така описани нещата, някаква надежда има ли?

Надеждата може да дойде от някакви външни за нас обстоятелства. Геополитическите полюси се изместват.

Към Китай?

Да. Изтокът е силен, Изтокът е млад. Имам потенциал, има хора, има капитали. 21 век не принадлежи вече на Стария свят. Едно общество, в което се правят опити педерастията да се издигне като добродетел, не е перспективно общество.

Има ли изобщо значение откъде ще дойдат парите, като е ясно, че тук ще бъдат откраднати?

Една сериозна политическа партия не би трябвало да говори с клишета за лява, дясна, либерална и каквато искате политика. Приоритетът трябва да е въвеждане на някакъв ред в тая държава. Като за начало да се знае, че за всяко престъпление има наказание.

Или багажник суджук.

По-добре наказание, а не багажник суджук. То излезе, че най-голямата вина на този депутат е, че не е занесъл суджука на премиера. Ако премиерът не е ял никакъв суджук, очевидно поведението на въпросния представител на българския народ е силно укоримо.

И кой ще го въвежда този ред? Изобщо не виждам никакъв потенциал.

Една промяна в БСП би могла да даде тласък. Но наистина дълбока промяна. Проблемите не могат да се решават с хората, които са ги създали. Тези, които са създавали проблемите, не могат да претендират да ги решават. Аз продължавам да тая надежда, че в БСП има хора, които могат да решат проблемите, тя продължава да бъде партията, която частично има потенциала да го направи. Красимир Янков е такъв човек и доколкото виждам той е претендент за председателския пост, който скоро ще бъде овакантен. И неговите мотиви са политически, докато мотивите на Георги Гергов по-скоро имат реваншистки характер.

Реваншистки или финасов?

Реваншистки. Аз финансовото състояние на Гергов не го следя.

Красимир Янков ще бъде ли опозиция на ГЕРБ? Или и той като Гергов ще иска коалиция с ГЕРБ?

Не ми се вярва, не е давал досега такива индикации. Такава коалиция е немислима. Това означава приобщаване към този модел.

То много немислими неща се случват в българската политика.

И още по-немислими ще се случват. Политиката се превърна в риалити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7599

6

Ivaylo Radulov

11.10 2017 в 15:31

fuck- тически този е 100% тъпо парче , motherfucker...Истока , Стария свят и други такива простащини... Изтока е толкова зависим от Запада , колкото човека от въздух... Този тъпанар едва ли могъл да си представи какво ще стане в Китай , като САЩ и ЕС рещат да ги ебават. Само за месец 100 Милиона китайчета ще останат без заетост , ами 3-6 месеца?!

11014

3

случайно прочетох

06.10 2017 в 15:01

Не мога да повярвам, че това са отговори на Страхил Ангелов!Имах друга представа за изказа и интелекта му.
Поздравления за интервюто.

22089

2

Стефан

06.10 2017 в 11:34

Мда. Всичко хубаво, само че тия със смислените виждания и идеи, като този човек, не ги пускат в управлението.

2384

1

Бабатунде

06.10 2017 в 11:24

Пич... стегни се ! Изтокът ВИНАГИ е бил по-слаб от запада. (модерни времена ! )