Продуцентите на 'Как стават номерата' по Viasat Explore: Водещите са като Том Сойер и Хъкълбери Фин, но белите им са безопасни

OFFNews 04 октомври 2018 в 00:18 2348 0

Снимка Viasat World

„Не опитвайте това вкъщи! Ние рискувахме, за да не ви се налага на вас“ е девизът на „Как стават номерата“, новото предаване на Viasat Explorе, което вече провокира зрителите с изобретателски дух и у нас всеки делник от 20:30 ч. След срещата с водещите Маркъс Бронзи и Майк Сансъм, хващаме на къс пас и чаша чай за повече подробности Попи и Адам, асистент продуцент и изпълнителен продуцент на шоуто.


- От къде се появи идеята за шоу от типа на „Как стават номерата“?

Адам: Поредиците с аматьорски заснети кадри станаха хит, независимо дали изброяваме най-смешните домашни любимци от десет до едно или иронизираме търсачи на силни усещания в ретро автомобили. Но да създадеш шоу за хакове, които ти помагат в решаването на ежедневни казуси, от това как да си обелиш ябълка с дрелка до това да върнеш хрупкавостта на отворен пакет с чипс в микровълновата, се оказа празна ниша. Да имаш тандем като Майк и Маркъс за водещи е истински бонус за продукцията, двамата са като Том Сойер и Хъкълбери Фин, но белите им са колкото зрелищни, толкова и образователни, и най-важното – безопасни. Във всеки епизод те създават една джаджа или идея за по-комфортен живот у дома от нулата.

Драматуригията на шоуто е следната – имаме видео дисекция на един хак, после се пренасям в работилницата, където Майк и Маркъс го превръщат в реалност, а после отиваме на полето за поредния епичен взрив. „Как стават номерата“ ще ви отвее с експлозии от цветове.

- Как избирате хаковете в епизодите?

Адам: Всеки епизод е тематичен, например "Направи си сам". Може да касае процес в обикновено офис пространство или да е въпрос на оцеляване сред природата, или да показва някаква хитринка от бита. В "Как стават номерата" се доверихме на компанията Newsflare, която специализира в селекцията на клипове, като съдържанието в повечето случаи е генерирано от потребители. Всяка седмица правим мониторинг на стотици видеа, като в един епизод влизат от осем до десет.

Попи: Имаме видеа от САЩ, Украйна, Русия, Скандинавия, Австралия, опити на ентусиасти от цял свят, които не се страхуват да превърнат гаража си в лабратория или да си играят на луди учени в задния си двор.

- Какви са най-големите предизвикателства в заснеманто на такъв тип продукция?

Адам: Да постигнеш онзи универсален комедиен елемент, който ще превърне шоуто в любимо за зрителите от цял свят. Понякога самите клипове имат достатъчно смешен заряд и ни спестяват допълнителната режисура по изобретяването на хаковете. Другото предизвикателство е да имаш епичен хак за темата на всеки епизод. Дори в основата на идеята си номера да изглежда прозаичен, начинът, по който се случва, трябва да е зрелищен.

- На какво отдавате рейтинговия скок на поредиците с научен елемент?

Адам: На факта, че зрителят иска да научи нещо, докато разпуска пред екрана. Дори поредици като „Топ гиър“ и „Голямата обиколка“, в които виждаш мъжкия фетиш към автомобилите изведен към едно съвършено различно ниво на забавление, поднасят сериозна порция факти от история, механика и физика. Поднесена на малки хапки в шоу опаковка, науката е много по-лесно смилаема за аудиторията.

Попи: Наричам този тип формати „поп наука“ и те виреят изключително в дигитална среда и платформи като YouTube. Гледаш всякакви щуротии, понякога на ръба на лудостта, и се чудиш дали сам да не опиташ този хак. Заравяш се да четеш за него, за комбинацията от химични елементи. И се улавяш, че учиш.

- До сега говорим предимно за Майк и Маркъс като лица – единият е виртуоз в света на пиротехниката, а другият идва в шоуто с по детски чисто любопитство и сериозен бекграунд в радиата. Разкажете повече за третия елемент, Стивън.

Попи: Да, Стивън е комедиант по природа и ще смени Маркъс като партньор на Майк в 15 от общо 30-те епизода. И двата тандема са еднакво органични и виждаш с просто око, че се забавляват по време на снимките. Това се предава и на зрителя, като вирус (смее се).

Адам: Майк, Маркъс и Стивън са перфектният микс от шоумени и момчета, които обичат науката. Те говорят за химията в един взрив по начин, който увлича зрителя, вместо да му докара мигрена.

Viasat Explore е нещо повече от това, което очаквате. Любопитен, приключенски настроен и устремен, каналът изследва новото и необичайното, това е, което ни вълнува и зарежда. От последните научни открития до ежедневието на завладяващи герои, които правят нещата по един малко по различен начин. Научете още на https://viasatexplore.bg/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови