Настимир Ананиев: Бих подкрепил проект на Кирил Петков и Асен Василев

Мая Манолова тегли каруцата в "Изправи се БГ", други само се возят. Предупредих я на среща в НС, че оттегляме подкрепата си, заяви основателят на Волт

Юлиана Ончева 08 септември 2021 в 12:54 6919 4

Снимка Архив

В Изправисе БГ! Ние идваме! има хора, които теглят каруцата, и такива, които само се возят. Мая Манолова тегли колата. Това заяви пред OFFNews Настимир Ананиев, основател на партия Волт, която вчера обяви, че оттегля подкрепата си за коалицията на Манолова. По думите му, ако има нова партия на Кирил Петков и Асен Василев и Волт бъдат поканени да са ракетоносител или част от коалиция - мандатоносител, той лично би подкрепил идеята. 

- Г-н Ананиев, вчера какво всъщност напусна "Волт", защото от "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха, че не сте част от коалицията им, за да я напускате?

- Напуснахме партньорската мрежа на "Изправи се.БГ" и спряхме подкрепата си за тази коалиция. Преди да обявим решението си, аз се срещнах с Мая Манолова в парламента, говорихме 40 минути и я предупредих защо оттегляме подкрепата си. 

- Защо?

- В коалицията има хора, които теглят каруцата, Манолова тегли колата, други се возят. Ето сега скандалът с Татяна Дончева - тя не може да ходи на разговори с депутат от ИТН като частно лице. И без да предупреди партньорите си в коалицията. Хаджигенов я беше нарекъл "политически търгаш". Дончева ходи да преговаря с БСП, не я приеха, но Мая Манолова я взе обратно. Има и други малки неща. Заради всичко това, което наблюдаваме, младите хора в партия Волт казаха: Не ни харесва този начин на правене на политика и решиха да оттеглим подкрепата си. 

А Манолова да разчита повече на политическия си инстинкт, не толкова на пиар. Румен Йончев част ли е от коалицията, като неговата ЗНС не е партия - мандатоносител на "Изправи се БГ! Ние идваме"? Разликата е само, че те имат депутат. 

- Какви други малки неща не харесват на младите във Волт? 

- Ами например главният прокурор Иван Гешев ходи няколко пъти в парламента, не чух един от нашата коалиция да му каже "Искаме Ви оставката". Да не забравяме, че нас ни събраха протестите, където хората настояваха за тази оставка. 

- Възможно ли е "Волт" да стане ракетоносител на нова партия на министрите Кирил Петков и Асен Василев за предсрочните избори?

- Не знам дали ще има такъв проект. Очаквам, че ако направят такава заявка, Кирил Петков и Асен Василев ще обявят и формата за явяване на избори. Това може да стане и с коалиция, в която няколко партии да са мандатоносители. Както сега "Изправи се БГ!" - използва се регистрацията на три партии. 

"Волт" ще вземе решение, ако получим покана. Но аз като основател на партията бих подкрепил такъв проект. Тези министри показаха, че работа може да се свърши и за 2-3 месеца, че няма нужда от 100 дни толеранс, за да покажеш, че искаш промяна. Всички виждат какво става в НС, нивото е много ниско. Надяваме се, нова партия да вдигне това ниво. 

- Е, те сегашните партии няма да изчезнат, пак ще са в парламента. 

- Да, но може да се появи и нещо друго ново, да намалеят и ГЕРБ, и БСП. Петков и Василев ми изглеждат десни хора. Аз също съм такъв, живял съм 11 години в Ирландия, предприемач съм и не съм работил никога с обществени поръчки. Подкрепям ги. 

- Но и те, и Вие подкрепяте президента Румен Радев?

- Президентът Румен Радев е доста балансиран човек. Той покрива целия политически спектър и високият му рейтинг го доказва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови