Танев: Учители, дайте шанс на децата да имат детство, докато не са дошли новите учебници

OFFNews 15 септември 2015 в 10:43 3915 1

Снимка БГНЕС/Красимир Делчев

Първокласници във Варна

Не товарете децата прекалено много. Дайте им шанс да имат детство, докато не са дошли новите учебници.

С тези думи министърът на образованието проф. Тодор Танев се обърна към учителите по време на откриването на учебната година в Първа английска езикова гимназия в София и 112 Основно училище, които се помещават в една сграда.

На първокласниците обеща, че училището ще им помогне да "политнете нагоре", а по-големите окуражи с думите, че училището може да ги отведе и в Харвард, както това се е случило с него.

„Обръщам се едновременно към всеки един в този двор. Няма йерархия в него. Преди 44 години за пръв път дойдох на това място и ви казвам, че сърцето ми остана тук.

Тодор Танев

БГНЕС/Любомир Спиров

Работя за всички училища едновременно, както и за тези две, но някак си там, където си бил ученик, си остава по-сърдечното място. Това е единствената ми привилегия и единствената привилегия на децата тук – да бъдат част от място, което, гарантирам ви, хора на моята възраст, 44 години по-рано пристъпили прага на това училище, до ден днешен като се съберат, споменават учителите един по един с усмивка. Това е невероятно място, ние дължим нашите невероятни кариери до един, всички, които някога бяхме ученици и възпитаници на тази разкошна по дух учителска колегия.

Скъпи най-малки деца тук, днес вие продължавате да се държите с едната ръка за вашите родители, както винаги, и те няма да ви предадат, няма да ви напуснат, ще се грижат за вас и ще ви обичат, и ще ви целуват, и ще ви лекуват, и ще мечтаят за вас. С другата ръчичка обаче вие хващате силната ръка на българския учител. Ще видите, че по този начин вие ще политнете нагоре. Имате едно голямо приемно семейство, заедно със собствените си семейства, мили деца. Доверете се, аз гарантирам, защото съм минал по този път.

А на най-големите, които ще си идат тази година, пожелавам всичко най-добро в големия океан на живота. Да бъдат щастливи, защото ако са щастливи и имат късмет, значи имат всичко друго. Но те имат вече и ще носят в раниците си, където и да отидат, добрия спомен, отличния спомен и знанието, което ще ги направлява, защото този багаж интелектуален, езиков, културен, който се добива в тази сграда, вярвайте, мен лично ме докара до Харвард. Така че на всички една щастлива, нова, хубава, спокойна учебна година.

На всички деца желая да се учат и да играят, не ги товарете прекалено много, дайте им шанс да имат детство, докато не са дошли новите учебници.

Чест и слава на българския учител", каза министърът.

По-късно той откри учебната година и в професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!