Иван Бояджиев: Как може да имаш РПГ в България и службите да не знаят?

Юлиан Христов 29 октомври 2015 в 14:40 12280 18

Иван Бояджиев: Как може да имаш РПГ в България и службите да не знаят?

За стрелбата срещу Алексей Петров от тази сутрин - бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността пред OFFNews.

Г-н Бояджиев, при какви условия след стрелба с гранатомет един автомобил може да се отърве с огъната врата?

Ако не се взриви снарядът, той действа като куршум.

А какво трябва да се случи, за да не се взриви?

Това става обикновено, когато гранатата е дефектна или пък разстоянието, от което е изстреляна, е по-малко от 30 метра. Ако гранатата е дефектна и не се взриви, тя действа като куршум.

Случаят с Алексей Петров от тази сутрин какво е – атентат, сплашване, опит за убийство..?

Това категорично е опит за атентат. Щом се стреля с РПГ, това е чист терористичен акт за унищожаване на мишената. Това не е опит за убийство. Според мен по грешна посока са тръгнали разследващите. Това си е чист терористичен акт. За това в България не вървят работите и трудно се залавят терористи, защото се работи не като за терористичен акт. Винаги в такива случаи трябва да се подхожда като при терористичен акт и тогава се влагат всички сили на държавата и след това, ако се окаже, че не е така, се разследва като обикновено криминално престъпление.

Г-н Бояджиев, как може посред бял ден в София да се разхождат хора с гранатомети?

И аз това питам: как може? Първо, как може да има гранатомети в ръцете на частни лица? Това са оръжия, които са създадени за военни цели. В България да има хора, които да притежават РПГ-та и да стрелят с тях... Това е вторият такъв случай. Имаше подобна стрелба преди време срещу Косьо Самоковеца. Тогава снарядът отново не се взриви, защото беше стреляно отблизо. Как може да имаш РПГ в България и това да не се знае? Това е невероятно. Някъде службите за сигурност не са си свършили работата. Това е пробив в системата.

Може ли да се говори за опит за инсценировка на атентат?

Не. Никакви политически дивиденти не могат да се изкарат от този случай. Трябва да се работи сериозно като за терористичен акт иначе ще стане като в Турция или на други места. Трябва да се търсят кои са изпълнителите на терористичния акт, кои са поръчителите. В случая дори не е важна и мишената. В случая е важно, че в България, в центъра на София, сутринта в оживен квартал да се стреля с РПГ. Мен това ме безпокои, а не факта срещу кого е. Представете си, че се беше взривила гранатата. В радиус от 40-50 метра всичко ще бъде поразено – хвърчат осколки от взривната вълна...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!