Иван Бояджиев: Как може да имаш РПГ в България и службите да не знаят?

Юлиан Христов Последна промяна на 29 октомври 2015 в 14:40 11484 18

Иван Бояджиев: Как може да имаш РПГ в България и службите да не знаят?

За стрелбата срещу Алексей Петров от тази сутрин - бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността пред OFFNews.

Г-н Бояджиев, при какви условия след стрелба с гранатомет един автомобил може да се отърве с огъната врата?

Ако не се взриви снарядът, той действа като куршум.

А какво трябва да се случи, за да не се взриви?

Това става обикновено, когато гранатата е дефектна или пък разстоянието, от което е изстреляна, е по-малко от 30 метра. Ако гранатата е дефектна и не се взриви, тя действа като куршум.

Случаят с Алексей Петров от тази сутрин какво е – атентат, сплашване, опит за убийство..?

Това категорично е опит за атентат. Щом се стреля с РПГ, това е чист терористичен акт за унищожаване на мишената. Това не е опит за убийство. Според мен по грешна посока са тръгнали разследващите. Това си е чист терористичен акт. За това в България не вървят работите и трудно се залавят терористи, защото се работи не като за терористичен акт. Винаги в такива случаи трябва да се подхожда като при терористичен акт и тогава се влагат всички сили на държавата и след това, ако се окаже, че не е така, се разследва като обикновено криминално престъпление.

Г-н Бояджиев, как може посред бял ден в София да се разхождат хора с гранатомети?

И аз това питам: как може? Първо, как може да има гранатомети в ръцете на частни лица? Това са оръжия, които са създадени за военни цели. В България да има хора, които да притежават РПГ-та и да стрелят с тях... Това е вторият такъв случай. Имаше подобна стрелба преди време срещу Косьо Самоковеца. Тогава снарядът отново не се взриви, защото беше стреляно отблизо. Как може да имаш РПГ в България и това да не се знае? Това е невероятно. Някъде службите за сигурност не са си свършили работата. Това е пробив в системата.

Може ли да се говори за опит за инсценировка на атентат?

Не. Никакви политически дивиденти не могат да се изкарат от този случай. Трябва да се работи сериозно като за терористичен акт иначе ще стане като в Турция или на други места. Трябва да се търсят кои са изпълнителите на терористичния акт, кои са поръчителите. В случая дори не е важна и мишената. В случая е важно, че в България, в центъра на София, сутринта в оживен квартал да се стреля с РПГ. Мен това ме безпокои, а не факта срещу кого е. Представете си, че се беше взривила гранатата. В радиус от 40-50 метра всичко ще бъде поразено – хвърчат осколки от взривната вълна...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2015 в 07:22

И трактора е работил в службите и братя галеви и баретата и кой ли не от бандитите . От служителите на бившата държавна сигурност излязоха всички бандити в България и те притежават гранатомети.

31.10 2015 в 01:05


Тогава стреляха два пъти, по различни буклуци. Най-напред по единия пред къпалнята Мария Луиза, после по другия - пред Феята.

30.10 2015 в 15:26

Поредният злополучен атентат с РПГ е само един от фактите, доказващи в какво плачевно състояние е нашата образователна система, а за военната повинност да не говорим - вече нямаме наборни войници! Явно "килърите" са толкова неграмотни, че не могат даже да прочетат инструкцията за работа с тези РПГ-та!!!

30.10 2015 в 07:02

Нали с такова РПГ се гръмна американския инструктор в Казанлък, щото щял да го продава на сирийската опозиция, а българска граница няма за хиляди бежанци, това е още една възможност за набавяне на оръжие.

29.10 2015 в 23:14

Значи, Бояджиев, поставяш неправилно въпроса, и съответно и заглавието е неточно!

ИСТИНСКИЯ ВЪПРОС Е: "КАК МОЖЕ ДА ИМАШ РПГ В БЪЛГАРИЯ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА СИ СЛУЖИШ С НЕГО."

29.10 2015 в 22:54

Доган така го стреляха с фалшив пистолет. Работа на службите значи.

29.10 2015 в 22:25

Ама и в статията и в коментарите много разбирачи! С РПГ стреляха по Клюна (Антон Милтенов) срещу Феята в локалното на Цариградско януари 2004. Все същият проблем! Или не са искали да го гръмнат - било само за сплашване, или инсценировка, или потвърждават предпоследния закон на Мърфи за войната: "Професионалистите са предсказуеми, ноооооо.... светът е пълен с аматьори". Вариантът - неизправна граната на гранатомета е малко вероятен. Ползването на преправена граната или инертна и подобни е лесно да се установи по остатъците по гранатата и по вратата на колата и по останалите парчета - вариант сплашване. Вариант Б - аматьорщина. Стрелба от по-малко от 15м за РПГ-22 НЕТО или 30м за разновидностите на РПГ7. Поради малкото разстояние не са освободени инерционните предпазители и не сработва пиезо-елемента на взривателя. Това значи, че каквато ни е оправията, таквиз ни и килърите. На дереджето са на иракски бунтовници, които забиха по подобен начин граната между резервоара и каросерията на нашенски ЗИЛ същата година. Дано и бъдещите пишман-терористи са толкова кадърни.

29.10 2015 в 21:56

Абе хора, прочетете книгите на Жоро Стоев или гледайте филма "Имало едно време на Изток" - по последния му роман - и всичко ще Ви се изясни. Много ясно, че не може да имаш РПГ освен ако десе не са ти го дали за да свършиш работата...

29.10 2015 в 21:36

@БирникЪ:
По Поли Пантев стреляха колумбийците, задето им задигна 400 кг. кокаин. А го очистиха нашите - десето, което направи преврата и управлява държавата от '89-та досега.

@чесън:
Т'ва с лустрацията е за наивници като теб, защото:
1. Цялата власт и 99% от партиите са в ръцете на десе. Колко години още ще ти трябва да за да го осъзнаеш?
2. Нашите педероатлантически партньори, които помогнаха на десе за преврата не дават и да се издума за лустрация. Та това би означавало да махнеш всичките им послушковци от властта и България да стане независима и да следва собствените си интереси... абсурд!

29.10 2015 в 21:28

Овцевъдството е на почит. Над 7 милиона овце е отгледал Бойко Борисов.