ГЕРБ и БСП: Може да има връзка между атентата и изборите

Ивайло Анев, Симона Костадинова 29 октомври 2015 в 13:03 2351 0

Политическите сили в парламента коментираха днешния атентат с гранатомет срещу Алексей Петров. Част от тях заподозряха връзка с изборите.

„Това се случва заради борбата на правителството с престъпността“, категоричен беше зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев.

По думите му нападението може да има връзка с изборите. „Целта може да е да се дестабилизира страната и да попречи на изборите“, добави депутатът.

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че случилото се днес показва, че България се връща в мутренските години. Според него е странно, че това се случва точно преди втория тур на изборите. Той смята, че целта може да е да се отклони вниманието от "най-големия въпрос - как се провеждат избори в България".

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък заяви, че "самият факт е отвратителен". Според него няма връзка с предстоящия втори тур, както смятат социалистите. "БСП да си гледат работата. От всяка дреболия се опитват да правят популизъм и да вадят политически дивиденти. Това е гадно вече, прекаляват", каза той.

"Това е много примитивен престъпен акт, който е характерен за африканските държави. Но от друга страна такива случаи има и в развитите държави. Това се е случвало в Европа. Има такива случаи, така че не сме изключение. Когато нямаш някакво напрежение и няма конфликт, който да бъде следен от полицията, се случват такива неща", каза Симеонов и даде пример с атентата във френското списание Charlie hebdo.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов от АБВ коментира, че целта не е да се отклони вниманието от изборите. "По-скоро е срещу личността, за която в случая става дума", коментира той.

Според него е възможно да не става дума за РПГ, а друга преносима система, която е за борба с танкове или бронирани средства. Той подчерта, че е трябва да се разследва как и откъде са се появило такова оръжие по улиците на София, което е предназначено "за фронт, бой, операции, за нужди на армията".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че се надява този случай да не се експлоатира за тясно партийни цели. "Може би ще ви разочаровам, но не съм компетентен да коментирам случая. Ще разчитаме на заключенията на специализираните органи на българската държава", каза той.

Местан призова и другите политически сили да не правят правят прибързани глобални заключения. Той обясни, че ДПС имат силно очакване да има официална позиция на специализираните органи.

Може би ще ви разочаровам, но не съм компетентен да коментирам случая. Що се отнася до политическа оценка за случилото се, не смятам, че два дни преди балотажа, е най-подходяща среда за политически оценки. Каквато и да е тя, ще носи риска, че няма да бъде съвсем обективна, каза Местан.

Той подчерта, че на този етап ще се ограничи с това, че от ДПС имат силно очакване да има официална позиция на специализираните органи и този случай да не повлияе на свободната воля на българските граждани и да не се експлоатира за тясно партийни цели.

„Не ми се ще да мисля, че това е случка, която цели да отклони общественото внимание“, заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Според него по-важното е правораздавателните органи да бъдат стриктни и да си свършат работата. „Но най-важното е гражданите да се спокойни за своята сигурност“, допълни Мерджанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови