Дигитализацията на държавата е неизбежна, но колкото по-бързо я направим, толкова по-добре

На изборите ПП са конкурент, в бъдеще - наш партньор, казва Иво Мирчев от Демократична България

Леона Асланова 01 октомври 2021 в 10:01 3656 3

Иво Мирчев е основател на DSI и Pro Smart System, но тези дни повече хора го свързват с ролята му на депутат от “Демократична България” и визията му за технологично развитие и истинско дигитално управление у нас.

Г-н Мирчев през 2021 г., видяхме поне два по-смели опита за дигитализиране на публични услуги: здравна платформа и опитът за електронно преброяване на НСИ каква е вашата оценка за тях и това ли е пътят, по който да вървим?

В Комисията по дигитализация се опитахме да установим защо не бяха предприети превантивни мерки за атаката срещу електронното преброяване.

Сега системата работи, но големият проблем е, че хората губят доверие, че държавата може да опази данните им. Дотук се стигна заради тези 12 години безвремие в дигитализацията и електронното управление. Когато за киберсигурността на национално ниво отговаря някой, който няма представа от тези процеси, това е резултатът. В момента няма цялостна стратегия. Пари има, но те се пръскат.

Моят извод е, че държавните институции са забравили за електронното управление и е налице реално забавяне на процесите и дейностите по неговото реализиране. Нямаме добра подготовка на национално ниво. Има много, което тепърва трябва да се свърши.

“Демократична България” сякаш е единствената политическа платформа тези дни, която през цялото време поддържа темата за дигитално управление, каква е експертизата ви в тази област?

В „Демократична България“ има изключително много ценни професионалисти в IT сферата. Всеки от тях работи от години за дигитализацията на България и те са честно казано неуморни.

Аз съм икономист, но от дете моя страст са технологиите. Създател съм на две български IT компании. Виждам в компютърните технологии и иновации ключова възможност за подобряване на икономическата и социална среда. С колегите от „Да, България!“ създадохме платформата за честни избори “Ти броиш”, с чиято помощ за трети път ще се осъществи един по-честен и прозрачен изборен процес.

Какви са вашите лични приоритети за следващия парламент, ако се състави или ако не се състави редовно правителство?

Личните ми приоритети остават непроменени, а именно на първо място неизбежна дигитализация на държавата и работещо електронно управление, което ще допринесе към изкореняването на корупцията. Само те могат да направят възможна реализация на младите хора в България.

Няма как България да продължи напред без върховенството на закона за достоен живот на всички поколения, изчистване на социалния и икономическия живот от несправедливости и непрестанна ежедневна борба срещу корупцията. Всичко това, аз, ще продължа да правя възможно в Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в следващото Народно събрание.

Кои са първите правилни стъпки към цялостна дигитализация на държавата?

За истинска промяна на ситуацията са нужни освен силна политическа и обществена воля, работеща институционална среда за ръководство и повишаване на административния и професионален капацитет за придобиване на способности и управление на услуги. Необходимо е експертизата на бизнеса, външни експерти от ИТ общността, академичния и неправителствения сектор да бъде използвана в максимална степен. Целият процес трябва да бъде максимално отворен и прозрачен. Интересът към електронните услуги е пряко свързан с реформа на образованието с фокус към дигитални умения. Едно работещо електронно управление значително ще подобри условията за предприемачество и инвестиции в страната.

Крайната цел е: да се елиминират разнообразните административни удостоверения на хартиен носител и да си поставим измерим резултат, който целим, като например над 70% от населението да ползва е-услуги. Трябва да създадем системи за идентифициране на проблемни сфери, чрез анализ на цифровите регистри и работеща държавна облачна инфраструктура. Да направим така, че всички административни услуги да са достъпни по електронен път. От изключителна важност е създаването на национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност.

Кога ще бъде ясен кандидатът за президент на ДБ? Имате ли вече яснота, ако не за името, то какъв профил трябва да има кандидатът ви?

В сряда Демократична България се регистрира за президентските избори. В партиите от коалицията разговорите продължават. Намираме се в безпрецедентна ситуация на трети парламентарни и едновременно с това президентски избори – нещо, което не е случвало досега в новата история на страната ни. Особеностите на този вот ни карат да сме много внимателни в стратегията, която ще изберем и подходът ни за тази кампания.

Последните социологически проучвания показват още една политическа сила в парламента. Конкурент или партньор е "Продължаваме промяната"  за вас?

Възприемаме "Продължаваме промяната" позитивно. Да, за вота на хората те са наш конкурент, но ги възприемаме като бъдещ партньор. Убедени сме, че възможността да се явим заедно с тях, с общи листи означава да сме първа политическа сила. На тези избори ДБ ще бъде отново стабилният и предвидим партньор, отстояващ принципите си и обещанията към избирателите докрай.

Нашата цел не е да разпределяме помежду си електорални позиции, а да търсим разширяване на сумарната подкрепа на демократичните сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

3

rincewind

02.10 2021 в 12:02

С малко закъснение, но "чрнещшоез анализ на цифровите регистри и работеща държавна облачна инфраструктура."

Държавата има облак? Де е той? На каква база е стъпил? Боза, openstack, нещо друго?
Ма кат хвана гьостерицата...

1900

2

rincewind

01.10 2021 в 10:54

"Дигитализацията на държавата е неизбежна, но колкото по-бързо я направим, толкова по-добре"

Това го разбирайте под "Ние нищо не разбираме, но ще платим още повече пари от вашите на други фирми, не боковите, па и ние ще сме доволни, и вие." Колко пари трябва да се похарчат, за да може просто да се подържа, ъпдейтва и ъпгрейдва?!