Дани Каназирева: Имаме нужда от истински десни политици, а не ляво-либерални демократи

Георги Ангелов 26 март 2021 в 08:03 6943 0

Д-р Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършва ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с английски и немски език; Завършва „Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”.

Доктор по Конституционно право с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“. Специализира “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”. Специализира “Корпоративно управление и ценни книжа”, „Патентно право”. През 2014 г. специализира в САЩ по програма "Младите лидери на България - Обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието“.

Областен управител на област Пловдив.

Водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област от гражданската квота.

-  Вие имате богата политическа кариера и в голяма част от нея сте били политически противник на ГЕРБ. Как стана така, че водите листата на партията в Пловдив-област?

- Моята политическа кариера се изчерпва до участието ми в създаването на две десни партии - през 2006-а година на ГЕРБ и 2011-а – на създадената от мен организация „Съюз за Пловдив“. През цялото това време съм отстоявала принципите, в които вярвам, правех го и като областен управител, ще го правя и занапред. Не съм била противник на когото и да е, критикувала съм политики на кмета от ГЕРБ в Пловдив и съм предлагала работещи решения, а всичко добро за града ни съм подкрепяла. Винаги съм залагала на експертността. В национален план, като десен, работещ човек с добро образование, за мен е важно да има дясно, проевропейско управление в страната, което да гарантира стабилност и сигурност. И затова е нужно консолидация в дясното, като се изостави езика на омразата. Относно това, че съм водач на листата на ГЕРБ–СДС от гражданската квота – това е естествено продължение на работата ми като областен управител. Това е доверие и оценка на труда, който заедно с целия екип положихме в тази безпрецедентна, тежка година, през която преминахме. И в която освен с Ковид-19, решихме редица проблеми, чакащи своето решение с години.

- В личния Ви сайт, като политически възгледи е записано: „Има два пътя: единият е десен, другият – грешен.“ Има ли нужда от по-дясна политика?

- Ако трябва да бъда конкретна ще кажа, че имаме нужда, освен от дясно правителство и от по-десни политици, истински десни политици, а не ляво- либерални демократи. Много организации се опитваха и се опитват да спечелят лесен дивидент като брандират организациите си като десни, но истината е, че само ГЕРБ се противопоставя успешно на катастрофалните управления на БСП през годините. Избирателите на всички други партии, претендиращи да бъдат десни, винаги ставаха жертви на лидерски дефицит и вътрешни интриги в самите организации. Дясното за мен освен друго, означава децентрализация, ефективно харчене на публичния ресурс близо до хората. Ниски данъци, както безспорно е в България и правителството създава една изключително благоприятна среда за инвестиции, като гарантира ниски данъци - 10% данък печалба и 5% данък дивидент. Силни региони, което за мен е изключително важно и е правилният път за развитието на страната и върху което ще поставя акцент в работата ми.

- Имате докторска степен по конституционно право. Има ли нужда от ремонт Конституцията? Ще инициирате ли промени и в каква насока?

- Изключително прецизно следва да подхождаме към тази тема и при широк обществен и политически консенсус. Мога да говоря дълго, но ще са спра на три момента.

На първо място бих заложила на темата, която е и тема на моята докторска дисертация, а именно децентрализацията. Тя е и моята кауза от влизането ми в политиката. Най-важните аспекти при органите за местно самоуправление са по-голямо влияние на регионите на национално ниво, повече независимост, повече финансови правомощия и ресурси за регионите и повече компетенции в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и културата. Трябва реално да се осъзнае, че децентрализацията отприщва икономическата активност на всички управленски нива и респективно повишава жизнения стандарт. Считам, че по-ниските нива на управление са по-способни да правят нещата относно признаците на ефективност и ефикасност. Водеща идея при изработването на европейските модели е: обществените задължения да се изпълняват от тези власти, които са най-близо до хората. Въвеждането на реално второ, автономно /регионално/ ниво на самоуправление за мен е изключително важна стъпка към развитието и създаването на силни региони, но това преминава и през конституционна промяна в частта за областните администрации, което ще гарантира довършване на тази реформа. Това е изключително тежка реформа, минаваща и през кодифициране на „местното самоуправление“, но от друга страна най-осезателно ще бъде усетена от хората като качество и условия на живот.

На второ място – въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Това е институт, който е възприет в редица европейски страни. Смятам, че дебатът при нас не е дали да се въведе, а кога и как да стане това.

И на трето място – няма как като юрист да не засегна и частта за съдебната власт, а именно намаляване квотата във Висшия съдебен съвет, избирана от Народното събрание. Това ще прекрати спекулациите, че политиците кадруват в съдебната власт.

- Пловдив или България ще бъде приоритет в дейността ви на народен представител?

- Проблемите на Пловдив и региона, в който живеят над 700 хиляди души, са идентични на проблемите във всеки един друг регион в страната. Така че от една страна моята дейност ще е свързана с Пловдив и региона, защото познавам в детайли проблемите и знам от какво има нужда нашия регион, но от друга страна тези проблеми и решаването им са важни и за хората от другите региони и преминават през националната рамка като приоритети. Това е продължаване на инвестициите и решаване на проблемите в пътната и ВиК инфраструктура, здравеопазването, опазването на околната среда, също така образованието и културата. Това всъщност са приоритетите, по които работих и като областен управител и имах немалко инициативи. Аз ще продължа да работя за тяхното решаване и в НС.

Дейността на народния представител трябва да се разглежда, освен през призмата като представител на един регион, в случая аз на Пловдив и областта, но и с оглед на неговите професионални качества и образование в работата му в НС. Познавайки нормативната база и с юридическото ми образование ще се опитам да бъда максимално полезна като народен представител.

- Като областен управител координирахте действията срещу коронавируса в Пловдив. Видяхте ли проблеми в здравната система които трябва да бъдат преодолени?

- В последната година и половина не само аз, всички живеем и продължаваме да живеем с тази криза. Истината е, че се стремях да бъда близо не само до хората, но и до всяко здравно заведение и до Спешна помощ. За щастие, Пловдив е един от регионите, в които имаме най-много болници на глава от населението в страната и успяхме още през летните месеци много бързо да се организираме. В битката с ковид се включиха солидарно и частните, и държавните, и общинските болници, за което им благодаря. Имам ясен анализ, а и ще изготвя своя доклад до здравния министър, относно ефективността на всяко едно здравно заведение в нашия регион. Познавам вече възможностите им и доколко се справят, както и къде има дефицит. Всъщност ако можем да говорим за дефицит, той е единствено в по-малките населени места, където хората трябва да бъдат обхванати с по-бързи, по-добри, навременни здравни грижи. Можем да говорим за повече инвестиции в Спешна помощ и създаването на спешни центрове в по-отдалечените места.

Категорично обаче смятам, че нашата здравна система се справя, въпреки всичките критики, които отнесе. Въпреки критиките на онези, които искаха политически да извлекат дивиденти от тази криза, която е криза не само в България, но и на световно ниво. Медиците ни се справят, въпреки това, което ежедневно се говори по медиите, и то далеч по-добре, от редица други европейски държави. Да, натискът е голям. Да, претоварването на системата е голямо. Но аз мога да кажа, че в Пловдив и областта няма човек, който да е лишен от достъп до лекар, до сестра, до лекарски кабинет и да болница. Може услугите в един момент да се забавят, с оглед на натиска, но не е останал пациент, който да не може да стигне до болница. Нека да спрем да критикуваме и да говорим колко е зле нашата здравна система. Нормално е, когато хиляди души, в страха си, тръгнат към болницата, системата да бъде претоварена и да има пропуски. Това се случва навсякъде в Европа. Но нашите медици и болниците в Пловдив и областта се справиха и се справят. И имат моята пълна подкрепа.

- Предишният кмет на Пловдив Иван Тотев говореше, че градът има географска нужда от растеж, тъй като индустрията е в “селските общини”. Съгласна ли сте с него? Необходима ли е териториална реформа?

- Това е изключително сложен процес. Категоричното ми мнение, е, че рано или късно трябва да пристъпим и да направим тази крачка към окрупняване на българските общини. България има страшно много общини за територията и населението си. Освен това, окрупняването на общините ще доведе до икономически ползи, поради икономия от мащаба – бюджетни ползи, данъчно уеднаквяване, корекции на структурни несъответствия, подобряване на управленските умения, благодарение на по-добра организационна структура и избягването на припокриването и дублирането на едни и същи функции. Това е неизбежно, но за да стигнем до този въпрос, трябва сериозен обществен дебат и да бъде със съгласието на местното население. Между другото, когато станах областен управител, една от първите задачи, която възложих на моя екип, е именно да подредим в нормативна последователност възможностите в нашия регион. Ковид пандемията донякъде попречи да повдигна този дебат. Но смятам, че това неминуемо трябва да се случи в България.

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови